GREEN SYNTHESIS OF SILVER, COBALT AND SILVER-COBALT BIMETALLIC NANOPARTICLE BY USING P. HARMALA SEED: ANTIMICROBIAL ACTIVITY - ARIF, ROSHNA ASHRAF (Fırat Üniveristesi, 2021)
Metalik nanopartiküller, çok özel bir özelliğe sahiptir, Nanopartiküllerin büyüklüğü, dağılımı ve morfolojisini geliştirmesi nedeniyle araştırmacılar arasında sentezi artmakta ve bunların üretimi ve birçok bilimsel alanda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin, ilaç dağıtımı, optoelektronik, optik, manyetik, termal, elektrikli cihazlar, sensörler ve kozmetikler dahil olmak üzere çeşitli alanlarda uygulamaları vardır [32], [33]. Bu çalışmada Peganum harmala tohumu, üç farklı çözücü kullanılarak, su, metanol ve etanol içinde ekstrakte edilmiş ve bu ekstraklar kullanılarak gümüş (AgNP), kobalt (CoNP) ve gümüş-kobalt (Ag-CoNP) nanopartikülleri oda sıcaklığında sentezlendi. Sentezlenen nanopartiküllerin, UV-vis spektrofotometre, X-ışını difraktometresi (XRD), Fourier dönüşümü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR), enerji dağıtıcı X-ışını spektroskopisi (EDS) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak karakterize edildi. Sentezlenen nanopartiküller; Escherichia coli, Staphylococcus aureus ve Candida albicans gibi insan patojenlerine karşı inhibe edici aktivite değerleri belirlendi. Peganum harmala tohumunun metanol ekstraktları ile sentezlenen gümüş nanopartiküllerin en yüksek antimikrobiyal aktivitesi sırasıyla S. aureus (16 mm) ve C. albicans (16 mm) 'ye karşı bulundu. Sentezlenen bütün nanopartiküller, patojenik bakterilere karşı etkili antimikrobiyal aktiviteye sahiptir

Metallic nanoparticles, it has a very unique property, due to their improved size, distribution, and morphology, the synthesis of nanoparticles is increasing among researchers and their manufacture and widespread use in many scientific fields. For example, it has applications in a variety of fields, including drug delivery, optoelectronics, optical, magnetic, thermal, electrical devices, sensors, and cosmetics[32], [33]. In this study we synthesized silver nanoparticles (Ag NP), cobalt nanoparticles (CoNP), and silver-cobalt nanoparticles (Ag-CoNP), using Peganum harmala seed, extracted in three different solvents, water, methanol, and ethanol, at ambient temperature. The synthesized nanoparticles NPs were characterized using UV–Vis spectrophotometer, X-ray diffractometer (XRD), Fourier transforms infrared spectroscopy (FT–IR), energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDS), and scanning electron microscope (SEM). Inhibitory activity was performed for the three of the synthesized nanoparticles NPs was performed by a good diffusion method against human pathogens like Escherichia coli, Staphylococcus aureus, and Candida albicans. The highest antimicrobial activity of silver nanoparticles synthesized by methanol of Peganum harmala seed extracts was found against S. aureus (16 mm) and C. albicans (16 mm) respectively. The nanoparticles NPs synthesized in this process have the efficient antimicrobial activity against pathogenic bacteria
P. Harmala tohumu kullanılarak gümüş, cobalt ve gümüş- kobalt bimetalik nanopartüküllerinin yeşil sentezi: Antimikroniyal aktiviteleri
Keywords: Kimya