İKLİMİN KONUT KÜLTÜRÜ ÜZERİNE YANSIMALARI: TARİHİ KİLİS EVLERİ ÖRNEĞİ - Incılı, Omer Faruk; Akdemır, Ilhan Oguz (My University, 2016)
Günümüzde teknolojinin nimetleri kullanılarak, iklimin oluşturmuş olduğu dezavantajlar nispeten önlenebilmektedir. Fakat eski dönemlerde ısıtma ve soğutma teknolojilerinin olmayışı insanları doğal klimatik şartlar oluşturmaya zorlamıştır. Böylece meskenlerdoğal iklim faktörüne göre şekillendirilmiştir. Bugün klima teknolojisinin amacı, insanın rahatça yaşamını sürdüreceği optimum sıcaklık değerlerini muhafaza etmektir. Klima teknolojisinin gelişmediği tarihi dönemlerde ise doğal yollarla sıcaklıkları optimum seviyede tutmaya çalışmışlardır. Aslında klima teknolojisi ile doğal klima şartlarının sunmuş olduğu nimetlerde insanlar tarafından ellerinin tersiyle itilmiştir. Çalışmada eski dönemlerde insanların oluşturmuş olduğu meskenlerin iklimle uyumlulukları değerlendirilecek, bu meskenlerin nasıl doğal iklim şartlarına uygun olduğu, planı ve ek yapılarıyla beraber açıklanmaya çalışılacaktır.Kiliste iklimin şekillendirdiği tarihi konutlarda bir takım özel kullanım alanları ve eklentileri oluşturulmuştur. Örneğin; kuytu ev, havış/havuş (avlu), kıble evi, poyraz evi, mağara, kuş penceresi, eyvan (livan), berbah, dehliz bunlardan bazılarını oluşturmaktadır. Çalışmada iklimin Kilis konut kültürüne yansımaları ayrıntılı olarak ele alınacak, bu konutların şehir içerisindeki dağılışları ve bugünkü kullanım durumlarının ne olduğu tespit edilmeye çalışılacaktır. Yapılan alan araştırması sonucunda derlenen bilgiler görsel materyallerle zenginleştirilip coğrafi prensiplere göre ele alınacaktır.
Keywords: Mimarlık; Coğrafya