Yeni Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programının Uygulamadaki Ders Etkililiğinin Değerlendirilmesi - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Bulut, İlhami (My University, 2007)
Bu araştırmanın amacı, yeni ilköğretim Hayat Bilgisi dersi öğretim programının uygulamadaki etkililiğini belirlemektir. Bu amaçla, 32 maddeden oluşan Hayat Bilgisi dersi öğretim programı ölçeği geliştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, yeni Hayat Bilgisi dersi öğretim programının uygulandığı İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Van, Hatay, Samsun ve Bolu ilindeki 64 deneme okulundan toplam 591 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler, il, sınıf, cinsiyet, kıdem, eğitim düzeyi ve sınıf mevcudu değişkenlerine göre karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, frekans, yüzde, t-testi, tek yönlü varyans analizi; KWH, MWU, Scheffe ve LSD testleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, programda öngörülen kazanımlar, kapsam, eğitim durumu ve değerlendirmenin uygulamada etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, il ve cinsiyet değişkeni bakımından öğretmen görüşleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Erkek ve kadın öğretmenler arasındaki görüş farklılığının üzerinde durulmalı ve programın uygulandığı illerdeki okullar arası fark asgari düzeye çekilmelidir.
Keywords: Ilk öğretim; program değerlendirme; öğretim programı; ilk öğretim programı; müfredat değerlendirme; etkinlik ölçümü; yaşam bilimleri