Clonal relation of nasal MRSA carrier status among hospital personnel, hospitalized patients and community - Çabalak, Mehmet; Kalkan, Ahmet; Inci, Nuran Akmirza; Çalışkan, Ahmet; Demirdağ, Kutbettin (My University, 2013)
Amaç: Sağlık çalışanları, hospitalize hastalar ve sağlıklı gönüllülerde nazal metisilin-dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) kolonizasyonu ve klonal dağılımı pulsed field gel electrophoresis (PFGE) ile araştırıldı.Yöntemler: Çalışmaya 403 hastane çalışanı, 744 hasta ve 204 sağlıklı toplum bireyi alındı. Mikrobiyolojik işlemler Fırat Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Bakteriyoloji Laboratuarı'nda, PFGE işlemi ise İnönü Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda çalışıldı.Bulgular: Toplam 1351 nazal sürüntü kültüründen 296 Staphylococcus aureus suşu izole edildi ve bunların 69 (% 23,3)'u MRSA idi. Nazal S. aureus taşıyıcılığı sağlık çalışanları ve hastalar arasında benzer idi (p=0,14). Sağlıklı gönüllü gurupta ise diğer guruplara göre anlamlı derecede az olarak bulundu (p=0,02). PFGE yöntemiyle 66 MRSA suşunun 17 (% 25,8)'sinin küme içinde olduğu saptandı. Bu suşlar 7 küme içinde yer almaktaydı. Tiplendirilen suşların 21 tanesi yakın ilişkili, ikisi ise muhtemel ilişkili olarak saptandı. Yirmi altı suş klonal olarak ilişkisiz bulundu. Toplam 66 suş içinde 33 (% 50) PFGE paterni belirlendi.Sonuç: Çalışmamız sonucunda MRSA suşlarının aynı hastane içinde daha fazla olmakla birlikte bölgedeki hastaneler arasında ve hastane-toplum arasında taşınabileceğini gördük. Çalışmadan elde edilen sonuçlar toplumda artan MRSA enfeksiyon sıklığı için bir indikatör olabilir. MRSA'nın klonal dağılımının saptanması ve epidemiyolojisinin belirlenmesi için çok merkezli çalışmalara ihtiyaç olduğunu ve MRSA epidemiyolojisinin aydınlatılmasının MRSA'ya bağlı enfeksiyonların önlenmesi ve kontrolünde yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Keywords: Mikrobiyoloji