Parçalanmış Ailelerde Yoksulluğun Görünümü: Elazığ Örneği - Yusufoğlu, Ömer; Kızmaz, Zahir (Fırat University, 2016)
kurtulmak için nasıl çaba gösterdiklerini ele almayı amaçlamaktadır. Ayrıca kadın hane reislerinin geçinmestratejileri irdelenmektedir. Parçalanmış ailelerin yoksulluğuna ışık tutan bu araştırma, Elazığ ilinde 195hanede gerçekleştirilmiştir. Bu haneleri idare eden kadınlara 77 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır.Araştırma sonucunda, hane reisi olan kadınların iş olanaklarından yeterince yararlanamadıkları,mecburiyetten dolayı ağır işlerde, düşük ücretlerle çalışmak zorunda kaldıkları, aile parçalanması neticesindesosyal dışlanmayı ve yoksulluğu daha çok yaşadıkları, bulgularına ulaşılmıştır. Parçalanmış ailelerde çocukişçiliğinin nispeten yaygın olduğu gözlemlenmiştir. Nafaka ve ölüm aylığı alma oranlarının son derece düşükolduğu saptanmıştır. Geçinme stratejileri ile ilgili olarak, uzun vadeli planlar yapamadıkları, günübirlikstrateji geliştirdikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca son yıllarda gelişen sosyal devlet anlayışının parçalanmışyoksul ailelerin yoksulluklarını nispeten hafiflettiği anlaşılmıştır.Anahtar Kelimeler: Parçalanmış aile, yoksulluk, geçinme stratejileri