ADAKLI (BİNGÖL) BÖLGESİNİN ETNOBOTANİK ÖZELLİKLERİ - DURUMLU, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışma Adaklı (Bingöl) bölgesinde 2021-2023 seneleri arasında gerçekleştirilen etnobotanik bir çalışmadır. Araştırma bölgesinde ilçe halkının kullandığı bitkisel materyallerin gıda, ilaç, yakacak, yem, süpürge vb. amaçlarla kullanıldığı ortaya konmuştur. Adaklı bölgesinde yapılan araştırmada 42 familya ve 125 cinse ait 150 bitkisel materyal toplanmıştır. Toplanan bitkisel taksonlar arasında 89 bitkinin gıda, 7 bitkinin yem, 104 bitkinin tıbbi, 3 bitkinin yakacak, 1 bitkinin balta yapımında, 2 bitkinin süpürge yapımında, 1 bitkinin süs amaçlı, 2 bitkinin boya yapımında, 1 bitkinin sanayide olmak üzere toplam 150 bitkinin farklı alanlarda kullanıldığı belirlenmiştir. İçerdikleri bitki sayısına göre familyalar; Acanthacea 1, Amaranthaceae 4, Amaryllidaceae 2, Anacardiaceae 2, Apiaceae 7, Apocynaceae 1, Araceae 1, Asteraceae 20, Betulaceae 1, Boraginaceae 5, Brassicaceae 8, Campanulaceae 3, Carpyophyllaceae 3, Colchicaceae 1, Convolvulaceae 1, Cucurbitaceae 4, Elaeagnaceae 1, Euphorbiaceae 1, Equisetaceae 1, Fabaceae 11, Fagaceae 1, Hypericaceae 2, Iridaceae 2, Juglandaceae 1, Lamiaceae 11, Malvaceae 3, Moraceae 3, Orchidaceae 2, Papaveraceae 1, Plantaginaceae 3, Poaceae 4, Polygonaceae 6, Portulacaceae 1, Rosaceae 18, Salicaceae 3, Simarubaceae 1, Solanaceae 5, Typhaceae 1, Urticaceae 1, Vitaceae 1, Xanthorrhoeaceae 1, ve Zygophyllaceae familyasından l'er bitki bulunmaktadır.

This study is an ethnobotanical study carried out in Adaklı (Bingöl) region between 2021-2023. It was revealed that the plant materials used by the people of the district in the research region were used for food, medicine, fuel, fodder, broom, etc. purposes. In the research conducted in Adaklı region, 150 plant materials belonging to 42 families and 125 genera were collected. Among the collected plant taxa, 89 plants were used for food, 7 plants for fodder, 104 plants for medicinal, 3 plants for fuel, 1 plant for axe making, 2 plants for broom making, 1 plant for ornamental purposes, 2 plants for dye making and 1 plant for industry. Families according to the number of plants they contain; Acanthacea 1, Amaranthaceae 4, Amaryllidaceae 2, Anacardiaceae 2, Apiaceae 7, Apocynaceae 1, Araceae 1, Asteraceae 20, Betulaceae 1, Boraginaceae 5, Brassicaceae 8, Campanulaceae 3, Carpyophyllaceae 3, Colchicaceae 1, Convolvulaceae 1, Cucurbitaceae 4, Elaeagnaceae 1, Euphorbiaceae 1, Equisetaceae 1, Fabaceae 11, Fagaceae 1, Hypericaceae 2, Iridaceae 2, Juglandaceae 1, Lamiaceae 11, Malvaceae 3, Moraceae 3, Orchidaceae 2, Papaveraceae 1, Plantaginaceae 3, Poaceae 4, Polygonaceae 6, Portulacaceae 1, Rosaceae 18, Salicaceae 3, Simarubaceae 1, Solanaceae 5, Typhaceae 1, Urticaceae 1, Vitaceae 1, Xanthorrhoeaceae 1, and Zygophyllaceae 1 each
Ethnobotanical features of Adaklı district (Bingöl) and its villages
Keywords: Biyoloji; Botanik