ADÖLESAN BASKETBOL OYUNCULARINDA CORE STABİLİZASYON EGZERSİZLERİNİN DRİPLİNG HIZI İLE ŞUT VE TURNİKE YÜZDESİNE ETKİSİ - ATLI, DENİZ (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmanın amacı, adölesan basketbol oyuncularında core stabilizasyon egzersizlerinin dripling hızı ile şut ve turnike yüzdesine etkisinin belirlenmesidir. Bu çalışma; Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Basketbol Kulübü sporcularından yaşları 15-18 arasında değişen ve en az üç yıl basketbol oynayan toplam 40 erkek sağlıklı ve gönüllü sporcunun katılımıyla gerçekleştirilecektir. Araştırmaya katılacak sporcular basit randomizasyon yöntemi ile deney ve kontrol gruplarına ayrılacaktır. Çalışmada yer alan bütün sporculara, 6 hafta süresince haftada 3 gün (Pazartesi, Çarşamba ve Cuma) 90 dakika önceden belirlenmiş rutin basketbol antrenman programı uygulanacaktır. Deney grubu sporcularına rutin basketbol antrenman programına ek olarak core stabilizasyon egzersiz programı uygulanacak, 6 hafta süresince haftada 3 gün 11-15 dakika olacak şekilde dizayn edilecektir. Kontrol grubuna ise sadece standart basketbol antrenman programı uygulanacaktır. Tüm sporcularda; fiziksel özelliklerini içeren (yaş, basketbol yaşı, boy, vücut ağırlığı) ve basketbol performansı özelliklerini içeren (yüksek dripling, şut, turnike) testler öntest ve sontest olarak uygulanacaktır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri, istatistik paket programında normallik sınamasına göre antrenman öncesi ve sonrası gelişim farklılıklarının tespiti için bağımlı gruplarda eşleştirilmiş t-testi ve bağımsız gruplarda t-testi ile 0,05 önem seviyesinde yapılacaktır.

The aim of this study is to determine the effect of core stabilization exercises on dribbling speed and shooting and layup percentage in adolescent basketball players. This work; It will be held with the participation of a total of 40 male healthy and volunteer athletes from Elazığ Youth and Sports Provincial Directorate Basketball Club, aged between 15-18 and who have been playing basketball for at least three years. Athletes who will participate in the research will be divided into experimental and control groups with a simple randomization method. All athletes participating in the study will apply a predetermined routine basketball training program for 90 minutes, 3 days a week (Monday, Wednesday and Friday) for 6 weeks. In addition to the routine basketball training program, a core stabilization exercise program will be applied to the experimental group athletes, designed to be 11-15 minutes, 3 days a week for 6 weeks. For the control group, only the standard basketball training program will be applied. In all athletes; Tests including physical characteristics (age, basketball age, height, body weight) and basketball performance characteristics (high dribbling, shooting, layup) will be applied as pretest and posttest. Statistical analysis of the data obtained will be carried out with paired t-test in dependent groups and t-test in independent groups to determine the development differences before and after training according to the normality test in the statistical package program, at a significance level of 0.05.
The effect of core stabilization exercises on dribbling speed and shooting and layup percentage in adolescent basketball players
Keywords: Spor