Elazığ yöresinde Kretase-Tersiyer geçişi için bir anahtar formasyon: Kuşçular formasyonu (Alt Paleosen) D. Türkiye - Turan, Mehmet (My University, 1996)
Elazığ batısında Baskil yakın civarlarında dört ayrı alanı kapsayan çalışma bölgesinde Mesozoyik'te çökelen en genç denizel birim Üst Maastrihtiyen yaşlı Harami formasyonudur. Tersiyer döneminin ilk denizel çökel birimi ise Orta-Üst Paleosen ve Alt Eosen yaşlı Seske formasyonudur. Bu iki birim yaygın olarak sığ denizel kireçtaşları ile temsil olunur ve aralarında Kuşçular formasyonu (Alt Paleosen) yer alır. En fazla 585 m kalınlığa sahip olan Kuşçular formasyonu alüvyal yelpaze ve playa fasiyeslerini karakterize eden genellikle bordo renkli çakıltaşı, kumtaşı, çamurtaşı ve bunlarla yanal-düşey geçişli jipslerle temsil olunur. Karasal karakterli bu formasyon, taban ve tavanında yeralan birimlerden tamamen farklı fasiyes koşullarında çökelmiştir ve apayrı litofasiyes topluluklarından oluşur. Formasyonun alt ve üst dokunağı komşu birimlerle uyumsuz ilişkilidir ve bu birimler ile arasında herhangi bir yanal ve düşey geçiş sözkonusu değildir, iki denizel istif arasında yeralan bu karasal çökeller, Erken Paleosen'de Elazığ yöresinin bir aşınmaya ve yer yer karasal birikmelere sahne olduğunu, dolayısıyla Kretase-Paleosen geçişinin stratigrafik açıdan bir uyumsuzluğa karşılık geldiğini belgelemektedir.
Keywords: Paleontoloji; Jeoloji