Yeni Matematik Dersi Öğretim Programının Uygulamadaki Etkililiğinin Değerlendirilmesi - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Bulut, İlhami (My University, 2007)
Bu araştırmanın amacı yeni ilköğretim birinci kademe Matematik Dersi Öğretim Programının (MADÖP) uygulamadaki etkililiğini belirlemektir. Bu amaçla 32 maddeden oluşan Matematik Dersi Öğretim Programı Ölçeği geliştirilmiştir. Ölçeğin güvenirlik analizlerinde Cronbach Alpha 0,98; Spearman-Brown 0,93 ve Guttman split half 0,93 olarak hesaplanmış ve ölçek güvenilir bulunmuştur. Ölçek dört alt ölçekten oluşmaktadırAraştırmanın çalışma grubunu, yeni ilköğretim birinci kademe MADÖP'ün uygulandığı İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Van,Hatay, Samsun ve Bolu illerindeki 64 deneme okulundan toplam 792 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler il, sınıf düzeyi, cinsiyet, kıdem, eğitim düzeyi ve sınıf mevcudu değişkenlerine göre karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde ilişkisiz örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi, Kruskal Wallis H, Mann Whitney U, Scheffe ve LSD testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda il, sınıf, cinsiyet ve sınıf mevcudu değişkenlerine göre öğretmen görüşleri arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Ayrıca programda öngörülen kazanımlar, kapsam ve eğitim durumunun uygulamada etkili olduğu belirlenirken öngörülen değerlendirmenin ise uygulamada etkili olamadığı ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarına bağlı olarak öğretmenlere yeni ilköğretim matematik programında öngörülen değerlendirme tekniklerini öğrenmeleri ve kullanmaları için sistematik ve etkili hizmet içi eğitim kursları almaları gibi önerilerde bulunulmaktadır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Matematik