SAĞLIK İLETİŞİMİ BAĞLAMINDA "UZMAN TV, SAĞLIK TV, E-DOKTOR TV" WEB SİTELERİNİN İNCELENMESİ - ANLI, MÜZEYEN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Sağlık iletişimi disiplini son yıllarda çoğu ülkede olduğu gibi Türkiye'de de giderek önem kazandı ve bu kapsamda yapılan çalışmalara ağırlık verildi. Sağlık alanındaki bilgi ihtiyacının karşılanması için günümüzde pek çok farklı kaynaklar kullanılmaktadır. Yeni iletişim teknolojilerinin gelişmesi ile şüphesiz bu kaynakların en sık kullanılanları arasında internet ve sosyal medya araçları gelmektedir. İnsanların sağlıkla ilgili bilgi ihtiyaçlarını arasında internet ve sosyal medya araçlarını kullanarak karşılıyor olması da sağlıkla ilgili bilgi sunanları da bu araçları kullanmaya yöneltmektedir. Son dönemlerde bu araçlar he iki kesim tarafından da aktif olarak kullanıldığı için akıllarda sunulan her bilginin güvenilir ve geçerli olup olmadığı sorusu oluşmaktadır. Bu da literatürde sağlık okuryazarlığı kavramını doğururken, kullanıcılar da kirli enformasyondan uzak tutularak doğru ve güvenilir bilgiye erişim sağlayabilsinler diye bu kavram doğrultusunda eğitilmeye çalışılmıştır. Buradan hareketle çalışmada henüz çok genç bir disiplin olan Sağlık İletişimi'nin internet medyasında nasıl yer aldığını tespit etmek, belirlenen Uzman Tv, E-Doktor Tv, Sağlık Tv web sitelerinin sağlık iletişimine ve sağlık okuryazarlığına nasıl katkı sağladığını incelemek amaçlanmıştır. İnceleme kapsamında gösterge bilim ve hermeneutik analiz yöntemlerine başvurularak sonuca ulaşılmıştır.

As in most countries in health communication discipline has become more important in recent years in Turkey and was placed on the work done in this context. Many different sources are used today to meet the need for information in the field of health. With the development of new communication technologies, internet and social media tools are among the most frequently used. The fact that people meet their health-related information needs by using internet and social media means that health-related information providers use these tools. Since these tools have been used actively by both groups in recent years, the question of whether the information presented in the minds is reliable and valid. This has led to the concept of health literacy in the literature; From this point of view, it was aimed to determine how Health Communication, which is a very young discipline, is taking place in internet media, and determined how the Expert Tv, E-Doctor Tv, Health TV websites contributed to health communication and health literacy. Within the scope of the analysis, the results were obtained by applying the methods of indicator science and content analysis.
In the context of health communication er expert TV, Health TV, e- Doctor TV web sites investigation
Keywords: İletişim Bilimleri; Halkla İlişkiler; Radyo-Televizyon