SCHİFF BAZI VE BAZI METAL KOMPLEXLERİNİN KARAKTERİZASYONU VE TERMAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - AĞAOĞLU, GÜLDEN (Fırat Üniveristesi, 1999)
YÜKSEK LİSANS TEZİ SCHIFFBAZI VE BAZI METAL KOMPLEKSLERİNİN KARAKTERİZASYONU VE TERMAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Gülden AĞAOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 41 Koordinasyon bileşiklerinin sentezi ve incelenmesi son yıllarda büyük ilgi görmektedir. Bu maddelerin biyolojik sistemlerde, canlı organizmalarında ve çeşitli kimyasal işlemlerde etkili olmaları önemini artırdığı gibi daha çok araştırılmasına da neden olmaktadır. Bu çalışmada hazır temin edilen 5 ligand ile bunların ve Cu (II), Co (II), Zn (II) metal iyonlarının yeraldığı 15 kompleks incelenmiştir. Bu ligandlar; N-(3-metoksi salisiliden)-4-metil anilin, N-(3-metoksi salisiliden)-4-brom anilin, N-(3-metoksi salisiliden)-4-nitro anilin, N-(4-hidroksi salisiliden)-4-metil anilin, N-(4-hidroksi salisiliden)-4-brom anilin'dir. Çalışma ligandların ve komplekslerin karakterizasyonu üzerine yoğunlaştırıldı. Bunların termal, magnetik ve spektroskopik özellikleri incelendi. Bu amaçla İR, NMR, TGA, DTA, magnetik süsseptibilıte, erime noktaları, elementel analiz ölçüm ve tekniklerinden yararlanıldı. Elementel analiz sonuçları metal/ligand oranının 1/2 olduğu ve [ML2İ+2 yapısının oluştuğunu göstermektedir. Magnetik süsseptibilite ölçümlerinde ueff değerleri Cu (II) ve Co (II) kompleksleri için sırasıyla 1.46-1.73 ve 3.97-4.56 BM arasında değişmektedir. Zn (II) kompleksleri ise diamagnetiktir. Magnetik süsseptibilite ve elementel analiz sonuçlarında bulunan ve hesaplanan değerler önemli ölçüde uyum içindedir. İR, NMR, ve diğer sonuçlar ligandlarınRjCH = NR2 (Rı : (P)" /U°^P^~ '> CH3O XOH '0H R,CH = NR? R2 : -< O V- A, A: CH3, Br, N02) komplekslerinin ise yMC R3CH = NRj /7^\ (R3: CH3O O SQ yapısında olduklarını göstermektedir. TGA ve DTA çalışmalarından komplekslerin termal bozunmalarının iki kademede gerçekleştiği ve ligandların kademeli parçalanıp uzakiaşmasıyşla geriye MO'nin (M : Cu, Co, Zn) kaldığı anlaşılmaktadır. Anahtar Kelimeler : Schiff Bazı, Schiff Bazı - Cu Kompleksi, Schiff Bazı - Co Kompleksi, Schiff Bazı - Zn Kompleksi,
The Characterization and thermal properties of schiff base and their metal complexes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry