ORTADOGU'NUN DiNi JEOPOLiTiGi VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI ÜZERiNE BiR DENEME - Kılıç, Davut (Fırat University, 2008)
Dini kaynaklar ve din adamları, bir neslin diğerine hatırlamaya değer olarak aktardığı ne varsa onu kutsal formlar içerisinde muhafaza etmiştir. Dini cemaat ve dini düşüncenin yayılma gücü büyük olmuş, siyasi manada etkin dUşüneeler de günümüze kadar dil}e ilişkin bir foniı içinde yayılma fırsatı bulmuştur. Bu bağlamda dini kurumlar ve bu yapılardan etkilenen dindarlar, kendi inançlarını kabul ertirmek amacıyla baskı grupları kurmuşlardır. Bunların jeopolitik boyutları vardır. Bizde bu çalışmada Ortadoğu coğrafYasının, dini metinlerde ve belirli toplulukların inanç esaslarında nasıl öne çıktığını, insanların inançları çerçevesinde bölgenin geleceğini yeniden şekillendirirken, ortaya koydukları stratejilerinin ve bunun· yansımalarının neler olduğunu ortaya koymaya çalışacağız.
A Literature Essay on Religious Geopolities in the Middle East and lts Retleetion in Our Days
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları