İlkokul öğrencilerinde barsak parazitlerinin görülme sıklığı ve eğitimin etkileri - Kaplan, Mustafa; Gödekmerdan, Ahmet; Demirdağ, Kutbettin; Kuk, Salih; Kalkan, Ahmet (My University, 2002)
Çalışma, Elazığ il merkezindeki iki ilköğretim okulunun 3., 4. ve 5. sınıf öğrencilerinde yapıldı. Öğrencilerin dışkı ve anal bant örnekleri alınarak incelendi. Parazitoz saptanan olgulara gerekli sağaltım verildi. Sağaltım sonrası 10. gün dışkı ve anal bant örnekleri yeniden incelendi ve sağaltımın etkinliği denetlendi. Birinci okulun öğrencilerine 6 ayda toplam 20 saat paraziter hastalıkların, özellikle barsak parazitlerinin bulaşma yolları ve korunması konularında yazılı, sözlü ve görsel eğitim verildi. İkinci okul kontrol grubu olarak değerlendirildi. Her iki okul öğrencilerinden 6. ayın sonunda üst üste üç gün dışkı ve anal bant örnekleri alınarak tekrar incelendi. Eğitim verilen grupta parazit saptanan olgu sayısı 42'den (%35.29) 9'a (%7.56) düşerken kontrol grubunda ise 47 (%38.84) olgudan 19 (%15.70) olguya düştüğü saptandı. Çalışmada, ilkokul öğrencilerinde paraziter hastalıkların insidansına, farklı yönleri ile eğitimin etkileri ele alınmıştır. Sonuçta, her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiş olsa da (p>0.05), eğitim verilen grupta 6 aylık paraziter hastalık insidansı, kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur. Öğrencilerin eğitim düzeyi arttıkça verilen eğitimin daha etkili olduğu saptanmıştır.
Keywords: Çocuk; Türkiye; Görülme sıklığı; Elazığ; Paraziter hastalıklar; Parazitler; Eğitim durumu; Bağırsak parazitleri