Evaluation of clinic, rediographic and postmortem findings of canine tracheas surrounded with. I. Spiral polypropylene prosthesis (SPP) - Kılıç, Ş.; Bulut, S.; Canpolat, İ.; Köm, M.; Özercan, İ. H. (My University, 2000)
Bu çalışmada, köpek trakea'ları üzerine yerleştirilen spiral polipropilen protezlerin avantaj ve dezavantajları klinik, radyografik ve postmortem bulgulardan yararlanılarak değerlendirilmeye çalışıldı. Yirmi dört sağlıklı yerli köpek rastgele ve eşit olarak kontrol ve spiral grubuna ayrıldı ve bunlardan ikincisine spiral protez uygulandı. Takip süresinin uzunluğuna bağlı olarak, kontrol ve spiral grubu köpekler ayrıca kısa (10 günlük) ve uzun (3 aylık) süreli alt gruplara ayrıldılar. Postoperatif olarak yangı (% 63.6), şişkinlik (klinik % 27.3 ve subklinik % 72.7), kısa süreli ve aralıklı öksürük (% 36.4) ve solunum güçlüğü (% 18.2) gibi komplikasyonlar saptandı. Birinde (% 9.1) dinlenmede, diğerinde (% 9.1) antreman esnasında olmak üzere iki olguda gözlenen dispne, postoperatif dönemdeki en önemli sorundu. Spiral grubu köpekler üzerinde yapılan radyolojik incelemelerde trakeal lumenlerin çaplarında % 6.7-85.3 arasında değişen derecelerde daralmaların olduğu gözlendi. Dinlenme ve antreman anında bir solunum güçlüğünün gelişmesi için trachea lumeninde sırasıyla % 85.3 ile % 63.5 oranında bir stenozun olması gerektiği kanısına varıldı. Spiral şeklindeki bir polypropilen protezin temininin ucuz, hazırlanmasının ve uygulanmasının kolay olmasına karşın, portczin çapının doğru olarak teshilinin zor, etrafında gelişen adventisial bağdokunun büzüştürücü etkisine karşı direncinin zayıf olduğu gözlendi.
Keywords: Nefes borusu; cerrahi; köpek; işlem; ameliyat sonrası komplikasyonlar; protezler; polipropilen