5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Drama Yönteminin Kullanılmasına İlişkin Öğrenci Görüşleri 1 - Ezer, Feyzullah; Aksüt, Selda (My University, 2020)
Araştırmanın amacı ortaokul beşinci sınıf Sosyal Bilgiler dersi “BölgemiziTanıyalım” ünitesinde yer alan konuların öğretiminde drama yönteminin nasılkullanılabileceğine ilişkin drama etkinlikleri oluşturmak, oluşturulan dramaetkinliklerinin öğrenciye etkisini araştırmak ve yöntem ile ilgili yapılanuygulamalara ilişkin öğrencilerin görüşlerini belirlemektir. Araştırma, nitelaraştırma yaklaşımına uygun olan eylem araştırması ile yürütülmüştür.Araştırmanın çalışma grubunu 2013-2014 eğitim öğretim yılı Elazığ ilmerkezinde 5. sınıfta öğrenim gören 38 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubuamaçsal örnekleme yöntemlerinden biri olan kolay ulaşılabilir durum örneklemeile belirlenmiştir. Araştırma verileri görüşme yöntemi ile yarı yapılandırılmışgörüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmış ve verilerindeğerlendirilmesi için nitel veri analiz programından yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda öğrencilerin drama yönteminde uygulamanınfaydalarını konuyu öğrenme, özgüven, eğlenceli öğrenme ortamı, Sosyal Bilgilerdersine ilgi, birlik beraberlik ve kalıcı öğrenme şeklinde ifade ettikleribelirlenmiştir. Sosyal Bilgiler öğretmenlerin bu çağdaş öğretim yönteminikullanmasının faydalı olacağı önerisinde bulunulabilir. Ayrıca bu yöntemin farklıderslerde, sınıf seviyelerinde kullanılması ve sınıf ortamlarının uygulamalarauygun olarak düzenlemesi önerilebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları