CUMHURİYET DÖNEMİ BİNGÖL (1923-1960) - AKKOYUN, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışma ile Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat Bölümünde yer alan Bingöl şehrinin 1923-1960 yılları arasındaki döneminin şehir tarihi incelenmiştir. Cumhuriyet Döneminde Bingöl şehriyle ilgili kapsamlı bir çalışmanın yapılmamış olması, bu çalışmanın yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Şehirlerin günümüz durumlarını daha iyi analiz edebilmek için tarihsel süreç içerisindeki doğal ve beşeri faktörlerin gelişim ve değişimdeki rollerini iyi bilmek gerekir. 1936 yılında vilayet olma statüsü kazanan Bingöl'ün yapılması zorunlu hale gelen kamu faaliyetleri ile şehirleşme süreci başlamıştır. Bu çalışmada Bingöl şehrinin sosyal, siyasi, idari, iktisadi ve kültürel alanlardaki gelişimi ve değişimi konu edinilmiştir. Bu amaç doğrultusunda araştırmamızda başta arşiv belgeleri olmak üzere resmi yayınlar, dönemin süreli yayınları ve tetkik eserlerden faydalanılmıştır.

With this study, the city history of Bingöl city which is located in Upper part of Fırat between the 1923 and 1960 was researched. A comprehensive study about Bingöl city hasn't been studied yet, so doing this study has become compulsory. We have to know the roles of natural and anthropic factors in historical process in progress and alteration in order to analyse better the nowadays situations of the cities. In 1936, Bingöl became a province and after that public activities which become compulsory to be done and the process of urbanisation started. In this study, the subject is about the changing and the developing of Bingöl city in recognition of social, politician, governmental, economic and cultural factors. In accordance with this purpose, we utilized from archive forms, formal publishing, periodical publications of the date and investigation works.
The Republican Period Bingöl (1923-1960)
Keywords: Tarih