Isıl Çevrim Uygulanmış Al-Bronz Alaşımında Mikroyapı ve Aşınma Özelliklerinin Araştırılması - Balalan, Zülküf; Sarsılmaz, Furkan (My University, 2017)
Bu çalışmada yaygın olarak deniz ve gemi inşaatında yatak ve burç malzemesi olarak kullanılan alüminy u m bronzu (CuAl10Fe) alaşımı numunelerine suni yaşlandırma işlemi yapılmıştır. Numuneler, 950 oC de ısıl işlem fırınında 30 dakika bekletilerek 100 ve 150 oC sıcaklıklarda 8-10-12 saatlik periyotlarda ısıl çevrimlere maru z bırakılmışlard ır. Daha sonra işlem görmüş numunelerde mikroyapısal dönüşüme bağlı olarak değişen sertlik ve aşınma direnci verileri, yaşlandırma işlemi uygulanmayan esas numune ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak yaşlandırma uygulanmış numunelerin işlem görmeyen malzemeye kıyasla sertlik ve aşınma direnci kabiliyetind e önemli miktarda artış meydana geldiği belirlenmiştir
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test