Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) yaprak disklerinde ağırlık değişimleri, pigment ve protein miktarları üzerine asetilsalisilik asit ve tuz (NaCI) uygulamasının karşılıklı etkileri - Çanakçı, Songül; Munzuroğlu, Ömer (My University, 2002)
Bu çalışmada, sera koşullarında yetiştirilen bir aylık fasulye (Phaseolus vulgaris L.) fidelerinin primer yapraklarından alınan disklerde ağırlık değişimi, pigment ve protein miktarı üzerine 50 ppm asetilsalisilik asit (ASA) ile % l NaCI 'nin karşılıklı etkileri araştırılmıştır. Deneme çözeltileri disklerin dış yüzeylerine uygulanmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlara göre; yaş ağırlık artışının gruplara göre ve sırasıyla çoktan aza doğru 50 ppm ASA >kontrol >50 ppm ASA + % l NaCI = % 1 NaCI şeklinde olduğu gözlenmiştir. Disklerde klorofil a miktarının gruplara göre ve sırasıyla çoktan aza doğru 50 ppm ASA >kontrol > 50 ppm ASA + % 1 NaCl =% l NaCl şeklinde olduğu gözlenmiştir. Klorofil b miktarının gruplara göre ve sırasıyla çoktan aza doğru kontrol = 50 ppm ASA > 50 ppm ASA + % 1 NaCI > % l NaCI şeklinde olduğu gözlenmiştir. Disklerin total pigment I ve Il miktarlarının gruplara göre ve sırasıyla çoktan aza doğru 50 ppm ASA = kontrol > 50 ppm ASA + % 1 NaCI =% l NaCI şeklinde olduğu gözlenmiştir. Karotenoid miktarı bakımından dört grup arasında da istatistik açıdan fark gözlenmemiştir. Disklerde total protein miktarlarının gruplara göre ve sırasıyla çoktan aza doğru 50 ppm ASA > kontrol > 50 ppm ASA + % 1 NaCI > % 1 NaCI şeklinde olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, asetilsalisilik asit tuzun yarattığı osmotik etkiye karşı; disklerde yaş ağırlık kaybını, klorofil b yıkımını belirli oranlarda engellemiştir. Karotenoid miktarı üzerinde önemli bir etkide bulunmamıştır. Ayrıca disklerde tuz stresine bağlı olarak ortaya çıkan protein yıkımını azaltmıştır.
Keywords: Tuz; protein içeriği; Phaseolus vulgaris; sodyum klorür; yaprak alanı; asetilsalisilik asit