TÜRKİYE'DE TELEVİZYON ENDÜSTRİSİNİN TEMEL YAPILANIŞI BAĞLAMINDA SAĞLIĞIN İŞLENİŞİ - GÜNDÜZ, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüzde teknolojinin getirdiği yenilikler ile birlikte birçok kitle iletişim aracı mevcut olsa da televizyon halen kitlelere ulaşmaktaki rolünü korumaktadır. Bu nedenle insanların en temel hakkı olan sağlıkla ilgili bilgi almaları konusunda da önemli bir yere sahip olmayı sürdürmektedir. Televizyonun bu konumu sağlık konularının ilgi çekici olması gerçeğiyle birleştiğinde sağlık programlarının televizyon kanalları tarafından önemsendiği ve yoğun bir biçimde üretildiği bir ortam karşımıza çıkmaktadır. Bu programlar, özellikle, medyanın bilgilendirme işlevi temeline dayandırılmakta ve insanların sağlık konusunda bilgilendirilmelerinin temel amaç olduğu ön plana çıkarılmaktadır. Ancak, sağlık programlarının televizyon endüstrisinin hâkim ticari yapılanışı içinde üretildikleri dikkate alındığında bilgilendirme işlevinin de sorgulanır bir hale dönüştüğü görülmektedir. Bu bağlamda, tezin konusunu televizyon endüstrisinin hâkim ticari yapısı temelinde televizyondaki sağlık programlarında sağlığın sunumunun gerçekleşme biçimleri oluşturmaktadır. Televizyon programcılığının yapılanış ve işleyiş biçimlerinin sağlığın sunumunu şekillendirmede önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çerçevede, televizyonda sağlık programlarının şekilleniş biçimleri temelinde sağlık konusunun işleniş ve sunum biçimleri analiz edilmektedir. Çalışmada, temel olarak, televizyon endüstrisinin yapılanış biçim ve mantığının sağlık programlarını bilgilendirmeden ziyade endüstrinin hâkim eğlence kodlarını ön plana çıkaran bir yapılanış biçimine yönlendirdiği ileri sürülmektedir. Bu durumun, sağlık programlarının birbirine benzer yapılanış biçimlerinde ve bu programlarda sağlık konularının sunuluş biçimlerinde karşılık bulduğu savunulmaktadır. Bu bağlamda, çalışmada temel olarak Doktor Geldi, Dr. Feridun Kunak Show, Sağlık Zamanı ve Kendine İyi Bak programları üzerinden gerçekleştirilen içerik analizi temelinde karşılaştırmalı bir inceleme yapılmıştır. Bu programların temel yapılanış ve sağlık konusunu ele alış biçimleri analiz edilerek televizyonda bu konuda hâkim bir işleyiş mantığının olup olmadığı sorgulanmıştır. Seçilen programlar sağlık konusundaki hâkim işleyişin ticari yayıncılık yapan kanallardan kamu yayıncılığına kadar televizyon sektöründe karşımıza çıkan tüm alanlara yayıldığını göstermeye aracılık etmektedir. Televizyon endüstrisi program içeriklerini birbirine benzetmektedir. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık İletişimi, Medya, Televizyon, Sağlık Programları

Today, with the innovations brought by technology, even if there are many mass media, television still maintains its role in reaching the masses. Therefore, it has an important place for people to get information about health which is the most fundamental right. When this position of television is combined with the fact that health issues are interesting, an environment in which health programs are cared for and produced intensely by television channels emerges. In particular, these programs are based on the information function of the media and are brought to the fore, where people are informed about health. However, considering the fact that health programs are produced within the dominant commercial structure of the television industry, the information function is considered to be questionable. In this context, the subject of the thesis is the presentation of health in television programs on the basis of the dominant commercial structure of the television industry.It is thought that the structuring and functioning of television programming plays an important role in shaping the presentation of health. In this study, it is argued that the television industry directs the structuring format programs rather than informing the industry to a structure that emphasizes the dominant entertainment codes. This situation is thought to be in many areas ranging from the similar forms of health logic and programs to the presentation of health issues in these programs. In this context, the study mainly consists of Doktor Geldi, A comparative study was conducted through Feridun Kunak Show, Sağlık Zamanı and Kendine İyi Bak programs. The basic structure of these programs and the way they deal with the health issue were analyzed and asked whether there was a dominant working logic on television. The selected programs act as an intermediary to show that the dominant functioning of health is spreading across all areas of the television sector, from commercial broadcasting channels to public broadcasting. The television industry likens program content. Key Words: Health, Health Communication, Media, Television
Health in the context of the basic structure of the television industry in Turkey
Keywords: İletişim Bilimleri; Radyo-Televizyon