Bursitis prekarpalisli sığırlarda kortikosteroid tedavsininin bazı intioksidan enzim ve lipid peroksidasyon seviyeleri üzerine etkileri - Gürgöze, Yaralıoğlu Sema; Şındak, Nihat; Yılmaz, Seval; Sertkaya, Hasan; Ozan, Temizer Sema (My University, 2003)
Bu çalışma, sığırlarda akut seröz nitelikteki bursitis prekarpalis olgularında kortikosteroid tedavisinin antioksidan enzim (glutatyon peroksidaz, GSH-Px; katalaz, ÇAT), lipid peroksidasyon (MDA) ve glutatyon (GSH) seviyeleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmanın materyalini Şanlıurfa 'mn Ceylanpınar ilçesi Tarım İşletmelerinde bulunan 9 'u bursitis prekarpalisli ve 9 'u da sağlıklı olmak üzere toplam 18 adet Holştayn ırkı sığır oluşturdu. Bursal keseye iki gün süreyle vezikan pomat uygulamalarından sonra kese içerisindeki synoviyal sıvı boşaltılarak antiseptik ile irrigasyonu takiben intrabursal kortikosteroid ve antibiyotik uygulamaları yapıldı. Hasta hayvanlardan tedaviden önce bir (birinci gün) tedaviden sonra ise iki kez (ikinci gün ve 21. gün) kan örnekleri alındı. Bursitisin sığırlarda önemli derecede eritrosit ÇAT ve GSH düzeylerinin düşmesine, MDA düzeyinde ise artışa neden olduğu tespit edildi. Kortikosteroidlerle tedavinin GSH-Px düzeyinde önemli bir artışa neden olduğu belirlendi. Tedavi öncesine kıyasla tedavi sonrası MDA düzeyinde azalma, GSH düzeyinde ise anma saptandı. Sonuç olarak; bursitisli sığırlarda kortikosteroid tedavisinin oksidan düzeyini düşürüp antioksidan sistemi stimüle ederek ve peroksidasyon reaksiyonlarını değiştirerek etki oluşturabileceği kanaatine varıldı.
Keywords: Enzimler; glutatyon peroksidaz; antioksidanlar; lipit peroksidasyonu; glutatyon; sığır; sığır hastalıkları; katalaz; bursitis prekarpalis; kortikoidler