SEYRÂNÎ'NİN ŞİİRLERİNİN DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARINA ALINABİLİRLİĞİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ - DOĞAN, ZEYNEP BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada, XIX. yüzyıl saz şairlerinden Everekli Seyrânî'nin şiirlerinde yer alan değerler ve bu değerlerin ortaokul Türkçe ders kitaplarında yer alabilirliği bakımından incelemesi yapılmıştır. Tarihî devamlılığa bağlı olarak nesilden nesile aktarılan "değer"lerin en önemli taşıyıcıları kuşkusuz şair ve yazarlardır. Yaşadıkları çağların hâkim inanç ve kültürünün şekillendirdiği değerleri belli ölçülerde eserlerine yansıtan şair ve yazarların eserleri bu yönden pek çok akademik araştırmaya konu olmuştur. Ortaokul Türkçe ders kitaplarında öğretilmesi istenen beceriler; Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanma, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, iletişim kurma, problem çözme, araştırma, karar verme, bilgi teknolojilerinden yararlanma ve girişimciliktir. Bu beceriler dinleme/izleme, konuşma, okuma, yazma, dilbilgisi öğrenme alanları içinde verilmeye çalışılır. Bu çalışmada Seyrânî'nin şiirlerinde sevgi, dostluk, tevazu, sorumluluk, dayanışma, misafirperverlik, iyilik, ahlak, çalışkanlık, vefa, sadakat, özgüven, sevgi, hoşgörü, yardımlaşma, paylaşma, kötü alışkanlıklar, tarih bilinci, adalet, doğruluk ve sabır değerleri incelenmiştir. Aranan bu değerler 5, 6, 7 ve 8. sınıf ortaokul Türkçe ders kitaplarında Seyrânî'nin şiirleriyle nasıl verileceği ve hangi şiirin hangi değer içinde olabileceği araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler: Seyrânî, Şiir,Değerler Eğitimi, Tema, Türkçe Eğitimi.

The values which play a role in the poems of one the XIXth century poets Everekli Seyrânîî, and the possibility of these values to be included to the Turkish lesson textbooks at junior highschools have been examined. The most remarkable owners of these " values", which have been transmitted from father to son within a sequel due to the historical continuity, are without any doubt poets and authors. The masterpieces of the poets and authors who reflected the values which were shaped by the major believe and culture of the ages they lived in into their works, have been subject to many studies in this respect. Virtues like love, friendship, modesty, responsibility, solidarity, hospitality, favour, morals, strenuousness, loyalty, self reliance, love, tolerance, cooperation, sharing, bad habits, sense of history, justice, honesty, and patience in the poems o Seyrânîî have been examined in this study. It was aimed with this research to determine which poem of Seyrânî the right value for the Turkish ( lesson) textbooks of the 5th, 6th, 7th, and 8th grade junior highschool, and how these required values could be revealed with his poems. Key Words: Seyrânî, Poem, Values Education, Theme, Turkısh Education.
The investigation of Seyrânî's poems inclusivity according to values education in order to include in secondary school course books
Keywords: Eğitim ve Öğretim