Sınıf Öğretmenlerinin Mesleki Kimlik Oluşumlarının Seçilmiş Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi / Examination of Classroom Teachers' Professional Identity Formation in Terms of Selected Variables - Fırat, Kübra; Çelik, Seda Kerimgil (Erdal TOPRAKCI, 2023)
Bu araştırmada öğretmenlerin mesleki kimlik yapılandırmaları paralel karma desen kullanılarak belirlenen bağımsız bazı değişkenler açısından hem nicel hem de nitel boyutta elde edilen bulguların kars?ılas?tırması veya entegrasyonunun sag?lanması amac?lanmıs?tır. Araştırmada karma yöntem desenlerinden paralel karma desen kullanılarak nicel veriler “Sınıf o?g?retmenlerinin mesleki kimlik olus?um/yapılandırma bag?lam o?lc?eg?i” ile nitel veriler ise belirlenen değişkenlere yönelik olarak yarı yapılandırılmış görüşme ile toplanmıştır. İki ayrı veri grubu toplanarak ayrı ayrı analizi gerçekleştirilmiş ve verilerin ilişki, birleştirme veya karşılaştırma aşamasının ardından yorumlamaları yapılmıştır. Araştırmanın katılımcıları veri gruplarına göre ayrı ayrı belirlenmiştir. Nicel örneklemi Elazığ ilinde görev yapan 362 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Nitel çalışma grubu ise amaçlı örnekleme yöntemine göre maksimum çeşitlilik örneklemesiyle 15 sınıf öğretmeni belirlenmiştir. Verilerin toplam puan ve bag?ımlı deg?is?kene ait o?lc?u?mlerin dag?ılımı her incelenen deg?is?ken grubu ic?in normal dağılım göstermiştir. Verilerin analizinde ise t Testi ve ANOVA testleri tercih edilmiştir. Nitel verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumlarında cinsiyet değişkeni açısından benzer oldukları sonucuna ulaşılabilmektedir. Sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumlarında araştırmanın nicel sonuçlarından hareketle yaş durumu ve çocuk sahibi olma değişkenin etkisinin olmadığı sonucuna ulaşırken nitel sonuçlarda ise etkisinin varlığı yönünde görüş bildirenlerin yaş grupları arasındaki farklılık durumlarının ve çocuk sahibi olma durumunun pozitif ve negatif yönlerine dikkat çekilmiştir. Medeni hal değişkenine göre sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumlarında anlamlı farklılığa ulaşılmamıştır. Nitel bulgularda da her iki yönde de görüş bildirdirildiği etkisi var yönünde görüşlerin ise medeni halin her iki yönününde artı yönde etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Eğitim durumu, mesleki kıdem, ailede sınıf öğretmenin olması yönünden ise mesleki kimlik oluşumlarını etkilemediği nitel bulgularda etkisinin varlığı yönünde görüşlerin fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

This study aims to provide a comparison or integration of findings obtained both quantitatively and qualitatively in terms of certain independent variables determined by using a parallel mixed-method design regarding teachers' professional identity constructions. Quantitative data were collected using the "Scale of Classroom Teachers' Professional Identity Formation/Construction Context" with a parallel mixed-method design, while qualitative data were collected through semi-structured interviews based on the determined variables. Two separate sets of data were collected and analyzed separately, and interpretations were made after the data's association, merging, or comparison phase. The participants of the study were determined separately according to data groups. The quantitative sample consists of 362 classroom teachers working in Elazığ. The qualitative study group was determined with a maximum variety sampling method according to purposeful sampling, consisting of 15 classroom teachers. Results indicate that classroom teachers' professional identity formations are similar in terms of gender variable. Based on the quantitative results of the research on the professional identity formation of classroom teachers, it was concluded that age and having children had no effect. However, in the qualitative results, attention was drawn to the differences in age groups of those who expressed the presence of its effect and to the positive and negative aspects of having children. No significant difference was found in the professional identity formations of classroom teachers based on marital status. In qualitative findings, opinions varied: some believed marital status positively influenced professional identity, while others did not and it was concluded that opinions were divided on its influence. Education level, professional seniority, and the presence of a classroom teacher in the family did not affect their professional identity formations, but qualitative findings revealed that there were many opinions indicating the presence of this effect.
Examination of Classroom Teachers' Professional Identity Formation in Terms of Selected Variables / Sınıf Öğretmenlerinin Mesleki Kimlik Oluşumlarının Seçilmiş Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi
Keywords: Other Fields of Education (Other); Alan Eğitimleri (Diğer)