ACİL SERVİSE GÖĞÜS AĞRISI İLE BAŞVURAN HASTALARDA LİPİD PROFİLİ - KAYA, NURSEL (Fırat Üniveristesi, 2005)
Göğüs ağrısı, en sık acil servis başvuru nedenlerindendir. Acil serviste göğüsağrılarının ayırıcı tanısını yapmak amacı ile birçok yöntem kullanılmaktadır.Bu çalışmanın amacı kardiyak kaynaklı göğüs ağrısının tanısında kullanılanEKG takibi, CK, CK-MB, Troponin-T, Troponin-I düzeyleri bakılması gibi yöntemlereek olarak hastaların lipid profilinin belirlenmesinin tanıya gitmekteki faydalarınıaraştırmaktır.Çalışma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi (FÜTF) Acil Servisinde (AS) prospektifolarak yapıldı. Çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan göğüs ağrılı hastalardan en az12 saatlik açlık süresini takiben lipid profili için kan alındı.Bu çalışmaya Fırat Üniversitesi Acil Servisi'ne Mayıs 2004-Ekim 2004 tarihleriarasında başvuran 201 göğüs ağrılı hasta alındı. Hastaların 78'i kadın, 123'ü erkekti.Hastaların lipid düzeyleri NCEP ATP-III kararları ile karşılaştırıldı. LDL kolesterol için160 mg/dL, total kolesterol için 240 mg/dL, HDL için 40 mg/dL düzeyleri sınır olarakkabul edildi.Göğüs ağrısı tipik olan hastaların sırasıyla ortalama total kolesterol düzeyi210,83Â±55,0 mg/dL, ortalama LDL düzeyi 174,83Â±90,3 mg/dL, ortalama HDL düzeyiise 38,00Â±10,7 mg/dL olarak bulundu. Göğüs ağrısı atipik olanların ise total kolesteroldüzeyi 200,29Â±58,8 mg/dL, ortalama LDL düzeyi 153,79Â±74,4 mg/dL, ortalama HDLdüzeyi ise 41,60Â±11,1 mg/dL olarak bulundu.Yapılan istatistiksel analiz sonucu göğüs ağrısı tipik olan hastaların totalkolesterol düzeylerinin atipik ağrısı olanlara göre anlamlı derecede yüksek, HDLdüzeyinin ise düşük olduğunu saptandı (p<0,05). LDL düzeyi açısından göğüs ağrısıtipik olanlar ile atipik olanlar arasında fark bulunmadı (p>0,05). 46 yaş üzeri ve altıgrup arasında LDL açısından anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05).Sonuç olarak acil serviste göğüs ağrısının değerlendirilmesinde halenkullanılmakta olan yardımcı tanı yöntemlerine ek olarak lipid profili bakılmasınınyararlı olacağı kanısındayız.Anahtar kelimeler: göğüs ağrısı, lipid profili, acil servis

CHOLESTEROL SCREENİNG OF PATİENTS WHO PRESENT TO THEEMERGENCY DEPARTMENT WİTH CHEST PAİNApproximately 5 percent of all emergency department (ED) visits, are for chest pain, yetaccurate diagnosis remains a challange. Owing to a complex interplay of anatomic, physiologicand psychological factors, serious illness often mimics benign conditions.This study aimed cholesterol screening to facilitate the diagnose of cardiac chest pain, inadditional to EKG, CK, CK-MB, Troponin T, Troponin I.This prospective study was performed in Emergency Department of Fırat UniversityMedical School. The patients with chest pain who had a fasting (12 hr.) were included in thisstudy.An observational prospective study was performed on all patients admitted to ouremergency department from May 1, 2004 to October 30, 2004. This group comprised 79 womenand 125 males. Lipid leves of patients is compared NCEP ATP III decisions. İt was accepted160 mg/dl that are LDL levels, 240 mg/dl are total kolesterol levels, 40 mg/dl are HDL levels.Mean lipid levels of patients who had typical chest pain were determined 210,83Â±55,0mg/dl to mean total cholesterol, to mean LDL 174,83Â±90,3 mg/dl, to mean HDL 38,00Â±10,7mg/dl and mean lipid levels of patients who had atypical chest pain were determined200,29Â±58,8 mg/dl to mean total cholesterol, to mean LDL 153,79Â±74,4 mg/dl, to mean HDL41,60Â±11,1 mg/dl.It were determined that total cholesterol levels of the patients who had typical chest painwere higher than the patients who had atypical chest pain and HDL levels were lower thantheirs. .(p<0,05). It were determined significant differents that LDL levels of the group whowere older than 46 years between yonger than 46 years.(p<0,05). It were not determinedsignificant differents that LDL levels of the group who had typical chest pain between atypicalchest pain.We think that cholesterol screening is useful in emergency department in additional toother methods, as a result.Key words: chest pain, cholesterol screening, emergency department.
Cholesterol screning of the patients with chest pain emergency department
Keywords: İlk ve Acil Yardım