Elazığ merkez ve köylerindeki ilköğretim okullarında bit enfestasyonunun yaygınlığı - Aksın, Nursel; İlhan, Fulya; Aksın, N. Eda (My University, 2002)
Bu çalışma, Mayıs-Haziran 2000 ve Şubat-Nisan 2001 tarihlerinde Elazığ merkezde bulunan altı ilköğretim okulu ve merkeze bağlı dokuz köy ilköğretim okulunda öğrenim gören yaşlan 6-11 arasında değişen, merkez ilköğretimde 1108 (427 kız ve 681 erkek) ve köy ilköğretiminde l 169 (422 kız ve 747 erkek) olmak üzere toplam 2277 öğrenci Pediculus capitis (P.capilis) infestasyonuna yönelik baş biti muayenesinden geçirilmiştir. Merkez ilköğretiminde toplam 1108 öğrenciden 122'sinde (%H.O) P.caııitis saptanmış olup, bunlardan 681 erkek öğrencinin 39'unda (%>5.7), 427 kız öğrencinin 83'Unde (%I9.4) bulunmuştur. Köy ilköğretim okullarında ise bu oranlar şöyle değişmektedir; toplam 1169 öğrencinin 199'unda (%17.0) infestasyon bulunurken, cinsiyet ayrımına göre 747 erkek öğrencinin 42'sinde (%5.6), 422 kız öğrencinin 157'sindc (%37.2) P. capilis infestasyonu saptanmıştır.
Keywords: Çocuk; Cinsiyet dağılımı; Elazığ; Pire; Pediculus; Bit enfestasyonları