HARPUT PLATOSU’NDAKİ GENÇ VOLKANİK ALANLAR VE BU ARAZİLERİN KULLANIMI - Şengün, M. Taner; Siler, Muzaffer (Fırat University, 2014)
Harput Platosu ve çevresinde Paleozoikten Kuvaternere farklı niteliklerde tortul, metamorfik ve volkanik kayaçlar yayılış göstermektedir. Bu birimlerden Üst Miyosen-Alt Pliyosen yaşlı Karabakır Formasyonu, araştırmamıza konu olan birimdir ve dış püskürük volkanizma sonucunda lav akıntıları ile ortaya çıkan yapıyı kapsamaktadır. Bu birim kendisinden yaşlı birimler üzerine uyumsuz olarak gelmekte ve piroklastik, olivinli bazalt, andezit kayaçlarını barındırmaktadır. Karabakır formasyonu, özellikle Harput platosunun kuzeyinde ve batısında geniş alanlar kaplamakta ve bu sahalar farklı biçimlerde kullanılmaktadır. Yöre halkı bu volkanik sahalardan, geçmişte olduğu gibi günümüzde de belli amaçlarla faydalanmaya devam etmektedir. Yapılan çalışmada, bahsi geçen alanların oluşumu, yayılışı ve bu arazilerin mevcut kullanımının yanında, geçmiş ile günümüzdeki bazı kullanım özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Mevcut durumda volkanik alanlar özellikle tarımsal açıdan potansiyeli olan ancak sorunları nedeniyle değerlendirilemeyen geniş arazilerdir. Bu alanlardan en verimli şekilde faydalanmak amacıyla, arazinin nasıl kullanılması gerektiği, bunun için yapılması gereken projeler ve doğru arazi kullanıma yönelik önerilerde bulunulacaktır

Paleozoic to Quaternary, different qualities of sedimentary, metamorphic and igneous rocks are widely distributed in Harput Plateau and surrounding areas. Karabakır formation belong to the Upper Miocene-Lower Pliocene period which is one of these units is formation which is the subject of research and it include in result of the external igneous volcanic that is the structure formed by lava flows. It covers unconformably on itself older units and contains pyroclastic, olivine basalt, andesite rocks. Karabakır formation comprises large areas especially the north and west of Harput Plateau and the areas are used in different ways. Local people has continue to benefit, for certain purposes, today as in the past, from these volcanic fields. In this study it is informed about genesis and distribution and they current land use of mentioned areas. In addition it is given about some of information the land use of past and present. In the current situation, volcanic areas has potential especially in terms of agriculture but, this vide lands isn’t evaluated due to its some problems. In order to benefit the most efficient way of these areas, we will give suggestions intended to how to use the land and for this required projects and right land use.
Recent Volcanic Areas in Harput Plateau and Land Use of This Fields