Klinik örneklerden izole edilen Candida albicans ve Candida dubliniensis suşlarının moleküler olarak tanımlanması - Toraman, Zülal Aşçı; Bulut, Yasemin; Yılmaz, Mustafa; Özdarendeli, Aykut (My University, 2005)
Candida dubliniensis, son yıllarda tanımlanmış olan ve Candida albicans ile filogenetik yakınlığı bulunan fırsatçı bir patojendir. Bu çalışmada, klinik örneklerden (30 kan, 25 boğaz sürüntüsü) izole edilen ve germ tüp oluşturan 55 Candida susunun tanımlanması ve genotipik olarak ayırt edilmesi planlanmıştır. Bu amaçla, fenotipik ayrım API ID 32C sistemiyle, genotipik ayrım ise polimeraz zincir reaksiyonu-restriksiyon parça uzunluğu çeşitliliği (PCR-RFLP) yöntemiyle yapılmıştır. Önce PCR yöntemiyle mantar rRNA'sına özgül evrensel primerler kullanılarak ITS2 bölgesi çoğaltılmış, daha sonra elde edilen yaklaşık 340 baz çiftlik PCR ürünü sataştırılarak C.albicans için özgül MspA1 I, C.dubliniensis için özgül SsmAl enzimleriyle kesilmiştir. Sonuç olarak, API ID 32C sistemiyle izolatların 52'si (%94.5) C.albicans, 3'ü (%5.5)C.dubliniensis olarak belirlenirken, PZR-RFLP yöntemiyle izolatların 50'si (%90.9)C.albicans, 5'i (%9A)C.dubliniensis olarak tanımlanmıştır. Bulgularımız, klinik örneklerden izole edilen C.albicans ve C.dubliniensis suşlarının ayırt edilmesinde PCR-RFLP yönteminin kullanılabilir olduğunu göstermektedir.
Keywords: Genotip; Polimeraz zincir reaksiyonu; Candida albicans; Polimorfizm; kesim parçacığı uzunluk