TAMAMEN İYONLAŞMIŞ PLAZMA İÇİNDEKİ ELEKTROMANYETİK DALGALAR - YEŞİL, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2002)
DOKTORA TEZİ TAMAMEN İYONLAŞMIŞ PLAZMA İÇİNDEKİ ELEKTROMANYETİK DALGALAR ALİ YEŞİL. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 113 Bu tezde, tamamen iyonlaşmış plazma içindeki elektromanyetik dalgalar çalışıldı. Adyabatik ses hızının (Ua) plazmanın elektrik iletkenliğine ve elektromanyetik dalgaların ilerlemesi üzerine etkisi araştırıldı. Dalganın Yer' in manyetik alanına paralel ilerlemesi halinde, U« sadece kuzey ve yukarı yönündeki iletkenlikleri etkilerken, dik ilerlemesi durumunda bütün yönlerdeki iletkenlikleri etkilemektedir. U«' nın düşük ve yüksek frekanslı dalgaların ilerlemesi üzerine etkisi araştırıldı, k2 tepe yüksekliğine ( 1^2 ) kadar artarken, bu yükseklikten sonra azalmaktadır. Günlük olarak en küçük değerini Güneş' in doğuşu sırasında, en büyük değerini ise öğle saatlerinde almaktadır, k2 ve iletkenliklerin büyüUüUerinin Utt ile arttığı gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler : İletkenlik, İyonküre, Plazma içindeki dalgalar

in SUMMARY Ph.D. Thesis THE ELECTROMAGNETIC WAVES IN THE FULLY IONIZED PLASMA Ali YEŞİL Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 2002, Page: 113 In this thesis, the electromagnetic waves in the fully ionized plasma have been studied. The effects of the adiabatic sound speed (U« ) on the electrical conductivity of the plasma and the propagation of the electromagnetic waves have been investigated. If the wave propagates parallel to the Earth's magnetic field, Ua affects only northward and upward conductivities while the wave propagates perpendicular to the Earth's magnetic field, Ua affects all the conductivities. The effects of Ua on the propagation of low and high frequency waves have been investigated. While the values of k2 increases up to haJ^ height, after this height it decreases. The maximum and minumum values of k2 are obtained around local noontime and the sunrise, respectively. It is shown that the magnitudes of the conductivities and k2 increase with U0. Key Words: Conductivity, Ionosphere, Waves in the plasma
The Electromagnetic waves in the fully ionozed plasma
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering