Akkaraman, Sakız X Akkaraman melez ( F1 ) kuzularda verim özellikleri - Yıldız, Nihat; Esen, Fikret (My University, 1997)
Bu araştırma, Akkaraman ve Sakız x Akkaraman (F1) melezi kuzuların büyüme, yaşama gücü, vücut ölçüleri, besi ve karkas özelliklerinin araştırılması amacıyle yapılmıştır. Araştırma için gerekli veriler, süt emme döneminde 34 baş Saf Akkaraman ile 32 baş Sakız x Akkaraman (F1) melezi kuzudan; sütten kesimden sonraki besi döneminde ise saf genotipten 11, melez genotipten 12 baş erkek kuzudan elde edilmiştir. Kuzuların süt emme döneminde kaliteli kuru yonca otu ve konsantre yem, sınırlı miktarda; besi döneminde ise kuru yonca otu ve konsantre yem ad lib. olarak verilmiştir. 20 kg canlı ağırlıktan itibaren aynı bölmede topluca besiye alınan erkek kuzular 45 kg canlı ağırlığa ulaşana kadar beslenmişler ve karkas özelliklerini araştırmak amacıyla kesilmişlerdir. Süt emme döneminde kuzuların büyümelerine etki eden faktörler En Küçük Kareler Metodu ile incelenmiş; besi ve karkas özellikleri ile vücut ölçülerinin karşılaştırılmasında ise t testi kullanılmıştır. Saf ve melez kuzularda sırasıyle ortalama doğum ağırlığı 3.73 ve 3.78 kg, sütten kesim ağırlığı 20.23 ve 19.03 kg, doğumdan itibaren sütten kesime kadar günlük' canlı ağırlık artışı 157 ve 145 g ve sütten kesimdeki (105 günlük yaş) yaşama gücü % 68.96 ve 78.57 olmuştur. Besi süresince, günlük ortalama canlı ağırlık artışı saf ve melez grupta sırasıyle 245.53 ve 218.87 g; 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen konsantre yem miktarı 3.28 ve 3.77 kg olarak tesbit edilmiştir. 45 kg kesim ağırlığında kesilen saf ve melez grupta, soğuk karkas ağırlığı 22.10 ve 21.40 kg; karkas randımanı % 48.88 ve 47.15; kuyruk yağı oranı % 17,85 ve 10.11 (P<0.01) olmuştur.
01.06.1997
Keywords: Veterinerlik