Sistemik arteryel hipertansiyonda malondialdehid düzeyi ve glutatyon peroksidaz, glukoz-6-fosfat dehidrogenaz, arginaz aktivitesindeki değişiklikler - Yılmaz, Seval; Erişir, Mine; Bahçecioğlu, İbrahim Halil; Ozan, Temizer Sema (My University, 2002)
25 hipertansiyon tanısı konulan hasta ile 15 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubunda glutatyon peroksidaz, glukoz-6- fosfat dehidrogenaz, arginaz enzim aktiviteleri, malondialdehid, kreatin, üre, trigliserid, kolesterol, çok düşük dansiteli lipoprotein, hemoglobin, hematokrit düzeyleri ile hipertansiyon arasında bir ilişkinin var olup olmadığı araştırılmıştır. Hipertansiyonlu hastalarda glutatyon peroksidaz, glukoz-6-fosfat dehidrogenaz aktiviteleri ve hemoglobin düzeyleri anlamlı olarak azalırken (p<0,05), malondialdehid (P<0,005), çok düşük dansiteli lipoprotein, trigliserid, kolesterol (p<0,05) düzeylerinde anlamlı bir artış gözlenmiştir, arginaz aktivitesi, kreatin, üre, hematokrit! düzeylerinde ise bir değişiklik gözlenememiştir (p>0,05). Hipertansiyon sonucu organizmada oksidatif stres artabilir ve antioksidan savunma mekanizması yetersiz kalabilir.
Keywords: Glukozfosfat dehidrogenaz; Hipertansiyon; Hemoglobinler; Arginaz; Glutatyon peroksidaz