İLKÖĞRETİM KURUM YÖNETİCİLERİNİN İZLENİM YÖNETİMİ - Özan, Mukadder Boydak; Sayıcı, Mehmet (My University, 2016)
Bireyler, iletişimde olduğu diğer insanları etkileyerek toplum tarafından kabul görülüp, belirli bir imaj oluşturmaya veya var olan olumlu imajını korumaya çalışmaktadır. İnsan ilişkilerinin temeli olan izlenim yönetimini merkezine alan bu çalışma, ilköğretim kurum yöneticilerinin izlenim yönetimi taktiklerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, yöneticilerin izlenimleri önemseyip önemsememe durumlarını, bu taktikleri kullanma düzeylerinin görev, kıdem, görev yeri ve eğitim düzeylerine göre anlamlı farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Yönetici örneklemi için ulaşılabilirlik göz önünde bulundurularak il merkezinde 55, ilçe merkezlerinde 39 ve köylerdeki 22 yöneticiye ulaşılmıştır. Araştırmada verilerinin toplanması amacıyla \"İzlenim Yönetimi Taktikleri Ölçeği\" kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ilköğretim okullarındaki müdürlerin büyük çoğunluğunun izlenimleri önemsediği tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan yöneticilerin belirttiği görüşlere göre, yöneticiler öğretmenlere yönelik en fazla övgüyü, en az ise yıldırma ve engel olma taktiğini kullandığı saptanmıştır
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi