KARAKOÇAN İLÇESİNDEKİ HALK İNANIŞLARI VE DEĞERLENDİRİLMESİ - DALHANÇER, GÜLŞEN (Fırat Üniveristesi, 2025)
İnsanlık tarihi boyunca, toplumlar çevrelerindeki dünyayı anlamlandırmak ve sosyal düzeni devam ettirmek amacıyla çeşitli inanışlar geliştirmişlerdir. Bu inanışlar, bir toplumun kültürünü ve dini yaşantısını yansıtmaktadır. Halk inanışları kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar varlığını devam ettirmiştir. Bulundukları coğrafyanın kültürel yapısını etkileyen halk inanışları, toplumların değer yargılarını ve dünya görüşlerini şekillendirmiştir. Bu çalışmamızda Karakoçan ilçesindeki halk inanışları tespit edilmiş ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmamızın amacı birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, geniş bir kültüre sahip olan Karakoçan ilçesinin halk inanışlarının ortaya koymak ve gelecek nesillere aktarmaktır. "Karakoçan İlçesindeki Halk İnanışları ve Değerlendirilmesi" adlı çalışmamız üç başlıktan oluşmaktadır. Birinci başlık olan girişte çalışmanın amacı, önemi ve problemleri yanı sıra kavramsal çerçevede Karakoçan ilçesi hakkında genel bilgiler verilmiştir. "Karakoçan'daki Geçiş Dönemleriyle İlgili Halk İnanışları ve Değerlendirilmesi" isimli ikinci başlıkta doğum evlenme, ölüm ve sünnet ile ilgili inanışlar ortaya konulmuş ve bu inanışlar Dinler Tarihi açısından değerlendirilmiştir. Üçüncü başlıkta ise tabiatla ilgili Halk inanışlarından; yağmur, ağaç, orman, su, ateş, hayvanlarla ilgili inanışlar yanı sıra ziyaret yerleri ile ilgili inanışlar ortaya konulmuş ve Dinler Tarihi açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın verileri nitel araştırma yöntemlerinden saha araştırmasına dayanmaktadır. Analiz kısımlarında ise dokümantasyon tekniğinden faydalanılmış olup deskriptif ve fenomenolojik metot kullanılarak yazıya geçirilmiştir.

Throughout human history, societies have developed various beliefs in order to make sense of the world around them and maintain social order. These beliefs reflect the culture and religious life of a society. Folk beliefs have survived until today by being passed down from generation to generation. Folk beliefs, which affect the cultural structure of the geography they are located in, have shaped the value judgments and worldviews of societies. In this study, folk beliefs in Karakoçan district have been determined and evaluated. The aim of our study is to reveal the folk beliefs of Karakoçan district, which has hosted many civilizations and has a wide culture, and to pass them on to future generations. Our study titled "Folk Beliefs and Evaluation in Karakoçan District" consists of three titles. In the first title, the introduction, the purpose, importance and problems of the study, as well as general information about Karakoçan district within a conceptual framework are given. In the second title titled "Folk Beliefs and Evaluation Related to Transition Periods in Karakoçan", beliefs related to birth, marriage, death and circumcision were presented and these beliefs were evaluated in terms of the History of Religions. In the third title, beliefs related to nature; beliefs related to rain, trees, forests, water, fire, animals as well as beliefs related to places of pilgrimage were presented and evaluated in terms of the History of Religions. The data of the study is based on field research, which is a qualitative research method. In the analysis sections, the documentation technique was used and written using descriptive and phenomenological methods.
Folk beliefs in Karakoçan district and its evaluation
Keywords: Din