Bağ Budama Atığına Uygulanan İnert ve Oksidatif Torrefaksiyon İşleminin Karşılaştırılması - Özer, Gizem; Duranay, Neslihan (My University, 2023)
Sunulan çalışmada tarımsal atıkların yakıt özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla farklı ortamlarda torrefaksiyon işlemi uygulanan bağ budama atığının (BBA) biyokömür (katı ürün) verimi ve yakıt özelliklerindeki değişim araştırılmıştır. Bunun için BBA önce 280ºC’de, inert ve oksitleyici ortamlarda, kısa kalma süresinde torrefiye edilmiştir. İşlem sonucu oluşan biyokömürün yakıt özelliklerindeki değişimin tespiti için kısa ve elementel analizler ile birlikte üst ısı değeri ve enerji verimindeki değişim belirlenmiştir. Ayrıca elde edilen biyokömürün doğal konveksiyonlu sabit yatak yakma sisteminde yanma davranışı incelenerek ham biyokütle ile karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda her iki ortamda da torrefaksiyon sonrası oluşan biyokömürün yakıt özelliklerinin iyileştiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak yüksek işlem sıcaklıklarında torrefaksiyon için oksidatif atmosferlerin de kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Tarımsal atık; biyokömür; torrefaksiyon; yanma.