LİSANSLI E-SPOR KATILIMCILARIN MOTİVASYONDÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - Yıldız, Metin; Kırtepe, Abdurrahman; Baydılı, Kürşad Nuri (My University, 2020)
Çalışmanın amacını lisanslı e-spor katılımcılarının bazı demografik değişkenleri ile katılımcıların motivasyonlarını etkileyen faktörlerin karşılaştırılması oluşturmuştur. Araştırmanın evreni profesyonel olarak e-spor ile ilgilenen 1686 sporcudan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi,kolayda örnekleme yöntemiylebelirlenmiştir. Profesyonel olarak e-spor ile ilgilenen 146 sporcuya Google form yardımıyla ölçek uygulanmıştır.Verilerin analizi SPSS 25 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ölçek güvenirliği Cronbach Alpha testi ile sınanmış ve ?=0,897 olarak bulunmuştur. Kategorik değişkenlere ait frekans ve yüzde değerleri sunulmuştur.Ölçek puanları ile demografikdeğişkenlerin karşılaştırılmasında; iki kategori içeren kategorik değişkenlerle nicel değişkenlerin karşılaştırılmasında bağımsız örneklem T testi; ikiden çok kategori içeren kategorikdeğişkenlerleniceldeğişkenlerinkarşılaştırılmasındaAnovatesti kullanılmıştır.Yapılan testler sonucunda çalışmada, erkek katılımcıların e-sporla daha fazla ilgilendikleri ve katılım sağladıkları görülürken aynı zamanda erkeklerin kadın katılımcılara göre e-sporda daha çok rekabeti ve başarıyı önemsedikleri, yaşları gençlik döneminde olan katılımcıların daha ileri yaş gurubunda olan katılımcılaragöre e-spora katılım sağlarken daha fazla heyecan duydukları, e-spora katılımda bilgisayar ve mobil cihazla katılımlarının bu oyunlara katılımlarında motivasyonlarını etkilemediği, katılım sağlayanların büyük oranda herhangi bir işte çalışmadığı ve bu durumun e-spor motivasyon düzeylerini herhangi bir şekilde etkilemediği belirlenmiştir.
Keywords: İşletme; Spor Bilimleri