OTOKTONLUK İNANÇLARI ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Elban, Mehmet; Aslan, Selçuk (My University, 2022)
Dünyada çok hızlı artan göç hareketleri ile otoktonluk inançları göç, kimlik, sosyal ve politik psikoloji araştırmalarının odak noktalarından biri haline gelmiştir. Bu araştırma yurtiçi alanyazındaki bu boşluğa bir ölçme aracıyla katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda Martinovic ve Verkuyten (2013) tarafından geliştirilen “Otoktonluk İnançları Ölçeği” (OİÖ) Türkçe’ye uyarlanmıştır. Tek boyuttan oluşan likert tipi ölçek toplam 4 maddeden oluşmaktadır. Uyarlama çalışmasında alanlarında uzman yedi kişinin görüşü alınmıştır. Açımlayıcı faktör analizi çalışması (n=209) toplam varyansın %78’ini açıklayan tek faktörlü yapının oldukça güçlü olduğunu göstermiştir. Doğrulayıcı faktör analizi çalışması (n=324) ile ölçeğin orijinalindeki tek faktörlü model doğrulanmıştır. Ölçeğin Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı yüksek düzeyde bulgulanmıştır (??= .91, 94). Araştırmada elde edilen sonuçlar, Türkçe’ye uyarlaması yapılan “Otoktonluk İnançları Ölçeği” nin bireylerin otoktonluk inançlarını ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca sözü edilen ölçeğin yurtiçi yazındaki boşluğu gidererek Türkiye’de pek çok bilim dalında yapılacak araştırmalara önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Keywords: Kültürel Çalışmalar; Beşeri Bilimler; Psikoloji; Davranış Bilimleri