Prevalence of latent prostate cancer and prostatic intraepithelial neoplasia in İstanbul, Turkey: An autopsy study - Akpolat, Nusret; Buyuk, Yalcın; Üzün, İbrahim; Geçit, İlhan; Kurnaz, Gülay (My University, 2012)
Amaç: Türk toplumunda latent prostat kanseri (PCa) ve prostatic intraepitelyal neoplazi (PIN) sıklığını araştırmayı amaçladık. Yöntem ve gereç: Tümör dışı nedenler ile ölen 116 erkek otopsi olgusunda alınan prostat dokularında PCa ve PIN değerlendirildi. Olguların hepsi İstanbulda yaşayan Türk vatandaşlarından oluşuyordu ve yaşları 40-79 arasında değişmekte idi. Bulgular: Tüm olguların % 19,8inde PCa saptandı ve bunların dekatlara (5.-8.) göre dağılımı sırasıyla % 9,5, % 12,5, % 18,8 ve % 37dir (P < 0,011). Yüksek dereceli (HG) PIN oranı dekatlara (5.-8.) dağılımı sırasıyla, % 33,3, % 31,3, % 56,3 and % 25,9dur. PCa olgularının % 68,4ünde eş zamanlı olarak HGPIN de saptandı. HGPIN ile PCa ve Gleason skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (P < 0,002). Sonuç: Türk toplumunda latent PCa sıklığı yüksek oranda (% 19,7)dır. Latent PCa olgularını saptamak için, 40 yaş üstü erkeklerin daha sıkı taranması gereklidir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Onkoloji