TERÖR NEDENİYLE YAŞANAN GÖÇ OLGUSU VE YARATTIĞI SORUNLAR:NUSAYBİN/MARDİN ÖRNEĞİ - Aytaç, Ömer; Sarı, Murat (My University, 2021)
Bu makale, yaşanan terör olayları nedeniyle meydana gelen göç olgusunu konu edinmektedir. PKK terör örgütünün strateji değiştirerek çatışma ortamını kırsal alanlardan şehir merkezlerine taşıması, hem toplumun hem de kamunun güvenliğinin tehlikeye girmesine neden olmuştur. Can ve mal güvenliklerinin kalmadığını düşünen/hisseden insanlar göç etmek zorunda kalmışlardır. Yaşanan terör olayları ve akabinde gerçekleşen göç birçok sorunun fitilinin ateşlenmesine yol açmıştır. Bu çalışma kapsamında terör olayları nedeniyle Nusaybin’den Mardin’e göç edenler arasından 380 kişiye toplamda 67 sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Çalışma sonucunda yaşananların çocukların eğitimi üzerinde ciddi manada olumsuzluklara neden olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca göç edenlerin maddi yönden, konut bulma açısından ve psikolojik bakımdan ciddi problemler yaşadıkları tespit edilmiştir. Bu nedenle makalede, terör nedeniyle yaşanan hendek olayları ve bunun neticesinde gerçekleşen göç olgusu ve neden olduğu sorunların incelenmesi önem arz etmektedir.
Keywords: Siyasi Bilimler; Sosyoloji