Tekerlek İçi Anahtarlamalı Relüktans Motoruyla Tahrik Edilen Elektrikli Aracın Yol Tutuş ve Konfor Analizi - Gürgenç, Turan; Tanyerı, Burak; Öner, Cengiz (My University, 2016)
Bu çalışmada, tekerlek içi motora sahip elektrikli taşıtın (TİMET) tekerlek ağırlığı artışının süspansiyon sistemi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çeyrek taşıt dinamik modeli oluşturulduktan sonra, yaylı kütlenin yer değiştirme ivmesi, süspansiyon yer değiştirmesi ve teker sapması transfer fonksiyonları laplace dönüşümleri kullanılarak elde edilmiştir. Frekans analizleri bode diyagramları kullanılarak 20, 50, 100, 200 kg tekerlek ağırlıkları için gerçekleştirilmiştir. Süspansiyon parametreleri değiştirilerek 200 kg tekerlek ağırlığına sahip TİMET' in yol tutuş ve sürüş konforu analiz edilmiştir. Sonuçlar, tekerlek ağırlığındaki artışın yol tutuş ve sürüş konforunu kötüleştirdiğini göstermektedir. Ayrıca süspansiyon sönüm oranındaki artışla aracın yol tutuşu iyileşmektedir
Keywords: Mühendislik; Makine; Robotik