Elazığ yöresinde Fasciola hepatica seroprevalansının araştırılması - Kaplan, Mustafa; Kuk, Salih; Kalkan, Ahmet; Demirdağ, Kutbettin; Özdarendeli, Aykut (My University, 2002)
Bu çalışmada, Elazığ yöresindeki Fasciola hepatica enfeksiyonu seroprevalansını saptamak amacıyla, değişik yaş gruplarından (yaş aralığı: 0-81 yıl, yaş ort. 33±20 yıl) oluşan 540 sağlıklı gönüllüde (254 erkek, 286 kadın), laboratuvarımızda geliştirdiğimiz bir enzim immünoassay yöntemiyle F.hepatica IgG antikor varlığı araştırılmıştır. Bölgemizdeki F.hepatica seropozitifliği tüm çalışma grubunda %2.78 olarak saptanmış, bu oranın erkek ve kadınlar (sırasıyla, %2.76 ve %2.8) arasında fark göstermediği belirlenmiştir. F. hepatica IgG pozitifliği saptanan olguların yaş gruplarına, eğitim ve sosyoekonomik düzeylerine göre dağılımı irdelendiğinde, istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir.
Keywords: Fasioliaz; Yaş dağılımı; Cinsiyet dağılımı; İmmunoenzim teknikleri; Seroepidemiyolojik çalışmalar; Sosyoekonomik faktörler; Elazığ; Antikorlar; helminth; Eğitim durumu; Fasciola hepatica