Öğretmen Adaylarının Web 2.0 Araçlarını Kullanım Yetkinlikleri - Kuloğlu, Ayşenur; Gürbüz, Nida Nur; Tutuş, Fatma; Özer, Merve (Behçet ORAL, 2024)
Bu araştırma öğretmen adaylarının Web 2.0 araçlarını kullanım yetkinliklerinin çeşitli değişkenler açısından analiz edilmesini amaçlamaktadır. Çalışmaya 273 kadın, 117 erkek olmak üzere toplam 390 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırma veri toplama aracı olarak Çelik (2020) tarafından geliştirilmiş “Web 2. 0 Araçları Kullanım Yetkinliği Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçek, 39 maddeden oluşmaktadır. İçerisinde ters madde bulunmamaktadır ve tek boyutludur. Bu araştırma nicel bir çalışmadır. Betimsel araştırmalardan tarama (survey) yöntemi kullanılmıştır. İkili değişkenler için t-testi, ikiden fazla değişkenler için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizleri sonucunda öğretmen adaylarının Web 2.0 araçlarını kullanım yetkinliklerinin orta seviyede olduğu görülmektedir. Öğretmen adaylarının Web 2.0 kullanım yetkinlikleri ile cinsiyet, sınıf, internette geçirilen süre, anne eğitim durumu ve baba eğitim durumu arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Öğretmen adaylarının Web 2.0 araçları kullanım yetkinlikleri öğrenim görmekte oldukları bölüm değişkeni açısından incelendiğinde ise bölümler arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Bu farklılaşmanın Sosyal Bilgiler, Okul Öncesi, İngilizce bölümleri ile Sınıf Eğitimi ve Türkçe bölümleri arasında Sosyal Bilgiler, Okul Öncesi ve İngilizce Bölümleri lehine olduğu saptanmıştır. Web 2.0 araçlarının kullanım yetkinliklerinin kardeş sayısına göre anlamlı bir farklılık oluşturduğu görülmüştür. 1 ve 2 kardeşe sahip öğretmen adaylarının 3 kardeşe sahip öğretmen adaylarına göre Web 2.0 araçlarını kullanım yetkinliklerinin daha yüksek olduğu görülmüştür
Keywords: Curriculum Development in Education; Eğitimde Program Geliştirme