AMALGAM DİŞ DOLGUSU YAPILAN TAVŞANLARDA KAN VE KIL CIVA DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ - YEREBASAN, ÜLKÜ (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışma tavşanlarda ağızdaki amalgam dolgulu dişlerin sayısına bağlı olarak kan ve kıl cıva geçişinin hangi düzeyde olduğunu irdelemek amacıyla yapıldı. Araştırmada toplam 18 adet Yeni Zellanda erkek tavşan kullanıldı. Bu çalışmada tavşanlar 3 gruba ayrıldı. İlk grup kontrol grubu, 2. grup ikili amalgam dolgu yapılan grup ve 3. grup ise dörtlü amalgam dolgu yapılan grup olarak belirlendi. Dolgu yapılan hayvanlardan dolgudan önce, 24 saat, 1. hafta ve 1. ayda kan örnekleri ve dolgudan önce ve 1. ayda kıl örnekleri alındı. Araştırmaya alınan tavşanların kan ve kıl örneklerinde cıva tayini, atomik absorbsiyon spektrofotometresinde hidrür sistemi ile yapıldı. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS 21 paket programı kullanılarak değerlendirildi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında 24. saate ikili ve dörtlü amalgam dolgu gruplarında kan cıva düzeyi bakımından gruplar arasında istatistiki fark tespit edilemedi (P>0.05). Bir hafta ve bir ay sonraki kan cıva düzeyleri ise kontrol grubundan önemli derecede yüksek saptandı (P<0.05). İkili ve dörtlü amalgam dolgu gruplarında incelenen tüm dönemlerde kan cıva düzeyi gruplar arasında benzer bulundu (P>0.05). Kıl örneklerinde cıva tespit edilemedi. Sonuç olarak, amalgam dolgunun kan cıva düzeyini etkilediği ortaya konuldu.

In this experimental study presented, the number of amalgam filled teeth in the mouth was planned in order to investigate the extent to which the surgeon's teeth had been removed. A total of 18 male rabbits from New Zeland were used in the study. The rabbits were separated into three groups in this study.. The first group was named as control group, the second group was named as dichotomous filled group, and the third group was named as quadruple amalgam filled group. Blood samples were collected from filler animals before the filling ,at 24 hour,at the first week and month and also hair samples were taken before the filling and at the first month. The transfer of mercury, taken by the blood and feather samples of rabbits in the study,was made with the hyride system in the absorption spectrophometer. The datas, obtained from the study, were evaluated by using the SPSS 21 package program. Compared by the control group at the 24 th hour, any statically difference wasn't seen between dichotomous and quadruple amalgam filling groups in terms of blood mercury level. (P>0.05). However ,the level of blood mercury, one week and one month later was significantly higher than the control group. (P<0.05) In the all periods, the level of blood mercury was found similiar between dichotomous and quadruple amalgam filling groups (P>0.05). Mercury couldn' t be detected in hair samples. As a result ,it was revealed that amalgam filling affects the level of mercury.
The determination of blood and hair mercury level in rabbit with amalgam filling
Keywords: Eczacılık ve Farmakoloji