ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Kan, Ayşe Ülkü; Öner, Ümmühan (My University, 2017)
Araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının Öğretmenlik Uygulaması dersine ilişkin görüşlerini belirlenmektir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden, fenomenoloji desenine uygun olarak yürütülmüştür. Çalışma gurubu olarak 19'u erkek, 10'u kadın olmak üzere 29 Sosyal Bilgiler öğretmen adayı belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış 5 sorudan oluşan bir görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Öğretmen adaylarının Öğretmenlik Uygulaması dersi süreci boyunca uygulama okulu kaynaklı, Öğretmenlik Uygulaması dersi kaynaklı, birey kaynaklı, üniversite kaynaklı problemler yaşadıkları belirlenmiştir. Öğretmenlik Uygulaması dersi kapsamında sevilen uygulamalar \"ders anlatma\", \"öğretmen olarak görülme\", \"öğrenci merkezli etkinler\", \"öğrencilerle iletişime geçme\" olarak sıralanmaktadır. Öğretmen adayları Öğretmenlik Uygulaması dersinin deneyim kazandırma ve sınıf ortamını tanıma konularında katkı sağladığını düşünmektedirler. Öğretmen adayları Öğretmenlik Uygulaması dersinin bir dönemlik süresini yetersiz bulmakta ve bu dersin öğretim programlarında daha erken dönemlerden itibaren yer alması gerektiğini savunmaktadırlar. Dersin haftalık uygulama süresi ise yeterli görülmektedir. Öğretmenlik Uygulaması dersinin daha verimli bir şekilde yürütülebilmesi için öğretmen adayları dersin yer aldığı sınıf ve dönemin değişmesi, uygulama süresinin artırılması, uygulamaların farklı okullarda yürütülmesi, öğretmen adaylarına maddi destek sağlanması gerektiğini düşünmektedirler. Öğretmenlik Uygulaması dersi lisans programında önceki dönemlerde de birbirini tamamlayıcı etkinlik ve içeriklerle yer almalıdır
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları