Türkiye’de Okul Yöneticilerinin Yetiştirilmesi ve Yurtiçi Alanyazında Sunulan Model Önerilerinin İncelenmesi - Karabatak, Songül (Fırat University, 2015)
Bu çalışmanın amacı yurtiçi alanyazında 2002 yılından itibaren sunulan model önerilerini incelenmek ve çeşitli çıkarımlarda bulunmaktır. Çalışma, doküman analizi şeklinde yürütülmüştür. 14 model önerisi çalışmasının çeşitli kriterler kapsamında betimsel analizleri yapılmıştır. Çalışmanın analiz birimlerini oluşturan bu kriterler, aslında eğitim yöneticisi yetiştirme programlarının düzeltilmesi gereken noktaları veya eksiklikleri olarak belirtilmiştir. Analizi yapılan çalışmalarda okul yöneticilerinin yetiştirilmesi ile ilgili sorunların en çok program içeriği ile derslerde kullanılan metod ve yöntemler ile ilgili olduğu ve model önerilerinde bu sorunların düzeltilmesine yönelik çözüm önerileri sunulduğu görülmüştür.

The training of school administrators is still a current issue in Turkey. While some researchers have addressed in a variety of solutions to the school administrators’ training process problems, some researchers have offered alternative model proposals for solving these problems. The aim of this study is to investigate and evaluate these model proposals offered in domestic literature. The study was conducted as a literature review. 14 domestic studies were investigated and descriptive analysis of these studies was performed in the context of various criteria. Actually it is seen that these criteria were need to be corrected issues or to be added shortcomings of the school administrators training programs.
Training of School Administrators in Turkey and Investigation of the Model Proposal Offered in the Domestic Literature