Al/P-Si/Zno/Al Foto Diyotun Üretimi ve Elektriksel Karakterizasyonu - Çavaş, Mehmet (My University, 2017)
Bu çalışmada Al/p-Si/ZnO/Al foto diyot spin coting yöntemi kullanılarak üretildi. Foto diyot ışığa duyarlı davranış göstererek ışık şiddetinin artışına bağlı olarak ters yön akımı arttı. Bu durum, üretilen diyotun foto diyot veya foto sensör olarak kullanılabileceğini gösterdi. Diyotun ters yön akımı 100 mW/cm2 ışık şiddeti altında 1.8x10-3 ampere kadar yükseldi. Ayrıca üretilen ZnO ince filmin yüzey yapısı AFM ile incelendi ve film yapısının nanofiber olduğu görüldü. Nanofiberlerin ortalama kalınlığı yaklaşık 2.75 nm olarak ölçüldü. ZnO ince filmin UV ölçümleri yapıldı ve geçirgenlik oranının yaklaşık %85 olduğu görüldü. Ayrıca foto diyotun yasak enerji aralığı hesaplanarak 3.35 eV bulundu. Diyotun engel yüksekliği, idealite faktörü parametreleri termoiyonik emisyon modeli kullanılarak sırası ile 4.5 ve 0.72 eV olarak hesaplandı. Al/p-Si/ZnO/Al foto diyotun optik ve elektriksel IV, C-V vb. grafikleri çizildi.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Fizik; Uygulamalı; Nanobilim ve Nanoteknoloji; Kimya; Uygulamalı