TEVRAT VE KUR'ÂN'A GÖRE BENÎ İSRÂİL'İN BAŞINA GELEN MUSİBETLER - DEMİR, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2022)
İsrâiloğulları hakkındaki çeşitli bilgiler hem Kur'ân hem de Tevrat'ta yer almaktadır. Bir dönem Firavun tarafından esaret altında tutuldukları bilgisi Kur'ân ve Tevrat'ta mevcuttur. İsrâiloğulları, Firavun'un esaretinden kurtarılması ve kendilerine birçok nimet bahşedilmesinin ardından buzağıya tapmışlardır. Bu günahlarının ardından Allah'ın emirlerine itaat etmemişler ve üstünlük taslayarak Peygamberlerini alaya almışlardır. Bunun üzerine Allah, kendilerine en çok peygamber göndermiş olduğu İsrâiloğulları'na her defasında uyarıcı mahiyette çeşitli musibetler isabet ettirmiştir. Kur'ân ve Tevrat'ta geçen musibetlerden bazıları helak etme amaçlı gelmiştir. Fakat İsrâiloğullarına gelen bu musibetler onların helakına sebep olmamıştır. Tezimizde bu musibetlerin bazılarına değinilmiştir. Musibetler ele alınırkenise asıl yararlandığımız kaynaklar Kur'ân ve Tevrat olmuştur. Musibetlere değinilmeden önce iseİsrâiloğullarına gönderilmiş olan Peygamberler hakkında bilgi verilmiştir. İki Kitap'ta da Peygamber olarak kabul edilen elçilerin hayatları, Kur'ân ve Tevrat'ta geçtiği şekliyle ele alınmıştır.

Various information about the Israelites is contained in both the Quran and the Torah. It is in the Qur'an and the Torah that they were held in captivity by Pharaoh for a time. The Israelites worshipped the calf after Pharaoh was freed from captivity and they were given many blessings. After their sins, they disobeyed the orders of Allah and ridiculed their Prophets with superiority. So Allah struck the Israelites, whom he sent the most prophets to, with various calamities of a stimulating nature each time. However, these calamities that came to the Israelites did not cause their destruction. Some of these calamities are mentioned in our thesis. When addressing the calamities, the sources we used were the Quran and the Torah. Before the calamities were mentioned, information was given about the Prophets who were sent to the Israelites. The lives of the apostles, who are considered prophets in both Books, are discussed as they are mentioned in the Qur'an and the Torah.
The calamities that happened to Bani Israel according to the Torah and the Qur'an
Keywords: Din