Cryptosporidium parvum' un buluşmasında su ve gıdaların rolü - Çetinkaya, Figen (My University, 2004)
Cryptosporidium parvum (C.parvum), cryptosporodiosis salgınlarına yol açan tehlikeli protozoon bir parazittir. Bu parazit çeşitli çevresel stres koşullarına ve gıda işleme prosedürlerine dirençli olan ookist formunda, kontamine su ve çiğ gıdalar ile nakledilebilmektedir. Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında C.parvum ile bulaşık suların kullanılması etkenin gıda işletmelerine girişinde potansiyel bir kaynak olarak görülmektedir. Bu derlemede, su ve gıdaların etkenin bulaşmasındaki rolü ve gıda zincirinden bu paraziti elimine etmede gıda endüstrisinde uygulanabilecek işletme kontrolleri üzerinde durulacaktır.
Keywords: Gıda kaynaklı hastalıklar; insan; içme suyu; insan hastalıkları; gıda bulaşıklılığı; cryptosporidiosis; genel bakış; çiğ gıdalar; Cryptosporidium parvum; hastalık bulaşması