Kanaliküler tıkanıklıklarda kanalikülodakriyosistorinostomi sonuçlarımız - Demir, Tamer; Can, Nagehan (My University, 2010)
Amaç: Kliniğimizde kanalikül tıkanıklığı nedeniyle kanalikülodakriyosistorinostomi uygulanan olguların sonuçlarının değerlendirilmesi. Gereç ve yöntemler: Mart 2006 ile Aralık 2009 tarihleri arasında kliniğimize epifora şikayeti ile başvuran hastalardan, kanalikülodakriyosistorinostomi uygulanmış 17 vakanın 17 gözü çalışma kapsamına alındı. Hastaların klinik bilgileri retrospektif olarak incelendi. Ameliyat öncesi hastaların genel oftalmolojik muayeneleri yapıldı. Göz kapaklarının kapanma dinamikleri, punktumların anatomisi ve pozisyonu muayene ile belirlendi. Lipiodollü kontrast dakriyosistografi (DSG) çekildi. Serum fizyolojik ile yapılan lavajda pasajın devamlılığı kontrol edildi. Tıkanıklık seviyesi prob ile tesbit edildi. Bulgular: Kanalikülodakriyosistorinostomi operasyonu uygulanmış tüm olgularda ortak kanalikülün distal ucunda darlık veya total obstrüksiyon mevcuttu. Tüm olgularda DSG’de kese görüntülenemedi. Çalışma kapsamındaki hastaların 13 (%76,47)’ü kadın, 4 (%23,53)’ü erkekti. Takip süresi ortalama 22,4 ay (3-45 ay) idi. Tüm hastalarda pasajın devamlılığını sağlamada silikon tüp kullanıldı. Olgulardan 3’ü (%17,64) daha önce başarısız dakriyosistorinostomi operasyonu geçirmişti. Silikon tüpe karşı 1 (%5,88) hastada irritasyon gelişti. Takip sonucunda 16 (%94,12) hastada sonuçlar başarılı, 1 (%5,88) hastada sonuç başarısızdı. Sonuç: Kanalikülodakriyosistorinostomi operasyonu kanaliküler tıkanıklığı olan uygun hastalarda etkin ve güvenilir bir tedavi yöntemidir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Göz Hastalıkları