Çamlıhemşin (Rize) çevresi volkaniklerinin petrografisi ve jeokimyasal özellikleri - Turmuş, Mehmet (My University, 2000)
Bu çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesi Çamlıhemşin- Rize çevresinde yeralan volkanitlerin jeolojik, petrografik ve jeokimyasal özelliklerinin incelenilmesi amaçlanılmıştır. Çalışma alanında yaygın olarak ÜstKretase-Paleosen yaşlı Alt asidik seri, Üst bazik seri, Üst asidik seri, bunlarla ardalanmalı sedimanter, volkanosedimanter kayaçlar ve bunları kesen plütonik kayaçlar yeralmaktadır. Bu kayaçlara bağlı olarak kalkopirit, pirit, manganez ve hematit oluşuklukları gelişmiştir. Yapılan jeolojik ve stratgrafık çalışmalara göre bölgede önce asidik bir volkanizma, üzerine spilitik karekterli bazik volkanizma, en son ikinci asidik bir volkanizma meydana gelmiştir.. Her üç tip volkanik kayaçtan alınan 29 adet örnek alkali, kalkalkali, şoşonitik karekterli, andezit, spilitik bazalt, yüksek K'lu andezit, dasit, riyolit bileşimlidir. Kayaçların kimyasal bileşimleri, bunların kıtasal karakterli magmatik yay ürünleri olduklarını göstermektedir.
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji; Mineraloji