ATIK CAM TOZU KULLANILARAK ÜRETİLEN SÜRDÜRÜLEBİLİR HAFİF BETON: MEKANİK ÖZELLİKLER VE MİKRO YAPI - Demir, Tuba; Demirel, Bahar; Nisanur (My University, 2026)
Bu çalışma, hafif beton üretiminde çimentoya sürdürülebilir bir alternatif olarak cam tozu (CT) kullanımını araştırarak, geleneksel beton malzemelerin çevresel ayak izinin azaltılması ve atık yönetimi konularını ele almaktadır. Çalışmada, çimento ile farklı oranlarda CT ikame edilerek 8 farklı beton serisi üretilmiş, üretilen numuneler standart kür ile MgSO4 ve Na2SO4 çözeltisinde belirli süreler boyunca bekletilmiş ve bu numunelerin mekanik performansları ve mikro yapısal özellikleri değerlendirilmiştir. Elde edilen beton numuneler üzerinde yapılan testlerin sonucunda, %5 ve %10 CT ikamesi ile maksimum performans elde edildiği bulunmuştur. Çalışmanın özgünlüğü, hafif betonun performansını korurken çimento miktarını azaltmanın uygulanabilirliğidir ve sürdürülebilirlik çalışmalarına önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca, beton üretiminde CT kullanımı malzeme ağırlığını azaltmakta, sürdürülebilir inşaat uygulamalarına katkıda bulunmakta ve hafif beton üretiminde uygulanabilir bir alternatif sunmaktadır.
SUSTAINABLE LIGHTWEIGHT CONCRETE PRODUCED USING WASTE GLASS POWDER: MECHANICAL PROPERTIES AND MICROSTRUCTURE
Keywords: Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi