YIĞMA DUVARLARIN MİKRO VE MAKRO MODELLEME TEKNİKLERİ İLE LİNEER OLMAYAN ANALİZİ - DOĞAN, HATİCE NURBEN AŞAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu tez çalışmasında, Drucker-Prager malzeme modeli kullanılarak elde edilen mikro ve makro model nümerik sonuçları, deney verileriyle karşılaştırılarak söz konusu malzeme modelinin etkinliği incelenmiştir. Bu amaçla, JD4, JD6 ve JD7 olarak adlandırılan "Eindhoven duvarları" deney verileri seçilmiştir. Mikro model çözümlerinde, bu duvarlara ait deney sonuçları ile Xu ve Ark.' nın ve Drucker-Prager malzeme modelinin mikro model çözümleri karşılaştırılmıştır. Makro model çözümlerinde ise tuğla ve harç birimlerin homojenleştirme işlemi için tez kapsamında önerilen Birim Hücre Alan (BHA) eleman modeli kullanılmıştır. Öncelikle, homojenleştirilmiş yığma birimin elastisite modülü ve dayanımı için bağıntılar önerilmiştir. Bu eşitliklerde kullanılan katsayıların etkinliği incelenerek elastisite modülü ve dayanım katsayıları arasında bağıntılar geliştirilmiştir. Aynı zamanda, BHA elemanlar için geliştirilen yatay ve düşey elastisite modüllerine karşılık dayanım katsayısının değişimi incelenmiştir. Bunun yanı sıra, literatürde dayanım için önerilen fonksiyonlar ile önerilen elastisite modüllerinin etkinliği irdelenmiştir.

In this thesis, effectiveness of Drucker-Prager material model were investigated by comparing test results with micro, macro numerical solutions obtained by using this material model. For this reason, test data of Eindhoven walls which called as JD4, JD6 and JD7 were selected. In the micro modelling solutions, micro model solutions obtained with Xu et al. and Drucker-Prager material model were compared with these test results. Unit Cell Area (UCA) element model was proposed for homogenization procedure of brick/mortar units and it was used for macro modelling solutions. Equations for elasticity modulus and strength of homogenized masonry unit were firstly proposed. Correlations between elasticity modulus and strength of homogenized masonry unit were improved by investigating of effectiveness of coefficients use in these equations. Furthermore, variations of strength coefficient were investigated for developed horizontal and vertical elasticity modulus for UCA element. Besides this, the effectiveness of the proposed functions for modulus of elasticity and strength recommended in the literature were investigated.
Nonlinear analysis of masonry walls by using micro and macro modelling techniques
Keywords: İnşaat Mühendisliği