Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Adıyaman İlindeki Yığma Yapıların Hasar Değerlendirmesi (6 Şubat 2023) - Çambay, Ertuğrul (Fırat University, 2023)
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre; 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye saati ile 4.17 ve 13.24'te merkez üsleri Pazarcık (Kahramanmaraş) ve Elbistan (Kahramanmaraş) olan sırasıyla 7.7 ve 7.6 (Mw) büyüklüklerinde depremler meydana geldimiştir. Bu depremler Türkiye'nin 11 ilini etkilemiş ve son yüzyılın en yıkıcı depremleri olarak kayıtlara geçmiştir. AFAD tarafından 20 Nisan 2023 tarihinde yapılan açıklamalarda, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 50 bin 96, yaralananların sayısının ise 107 bin 204 olduğu bildirilmişti. Depremlerin etkisiyle sarsılan Adıyaman'da çok sayıda bina yıkıldı ve hasar görmüştür. Bu çalışmada, depremler sonrasında Adıyaman şehir merkezinde hasar gören bazı yığma yapılar ve dolgu duvarlar; yapısal düzensizlikler, uygulama yöntemleri ve kullanılan malzeme özellikleri açısından yerinde incelenmiş ve hasarların nedenleri değerlendirilmiştir. Tarihi yapıların güçlendirme işlemi sonucunda depremden aldığı hasarlar değerlendirilmiştir. Yıkım gerçekleştikten sonar yerinde incelemelerde bulunulmuştur.

According to the data of the Disaster and Emergency Management (AFAD) Earthquake Department; On February 6, 2023, at 4.17 and 13.24 Turkey time, earthquakes with magnitudes of 7.7 and 7.6 (Mw) occurred, respectively, with the epicenters in Pazarcık (Kahramanmaraş) and Elbistan (Kahramanmaraş). These earthquakes affected 11 provinces of Turkey and were recorded as the most destructive earthquakes in the last century. In the statement made by AFAD on April 20, 2023, it was reported that the number of people who lost their lives in the earthquakes centered in Kahramanmaraş was 50 thousand 96 and the number of people injured was 107 thousand 204. Adıyaman was shaken by the effects of the earthquakes and many buildings were destroyed and damaged. In this study, after the earthquakes, some damaged masonry structures, and in fill walls in Adıyaman city center; the structural irregularities, application methods and material properties used were examined on site and the causes of the damages were evaluated. The damages suffered by historical buildings in the earthquake as a result of the strengthening were discussed. After the buildings were demolished, on-site inspections were carried out.
Damage Assessment of Masonry Structures in Adıyaman Province After Kahramanmaraş Earthquakes (February 6, 2023)
Keywords: Civil Engineering (Other); İnşaat Mühendisliği (Diğer)